I detta nu börjar grenarna pÄ frukttrÀden hÀnga tungt lastade med naturens lösgodis. Det Àr bara att plocka, palla eller köpa hem. SÀrskilt Àpplen verkar det finnas extra gott om den hÀr sÀsongen. 2020 mÄ ha varit deppigt pÄ mÄnga sÀtt, men ett alldeles lysande svenskt ÀppelÄr enligt expertisen pÄ de flesta hÄll i landet.
Söta, syrliga, saftiga, gröna, gula eller röda â det finns en sort för varje smak. Och minst lika mĂ„nga sĂ€tt att tillaga dem pĂ„. Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rĂ€tter, söta som salta. MĂ„nga fĂ€rska örter passar ocksĂ„ suverĂ€nt till just Ă€pplen.
RÀtt Àpple
Men det ena Àpplet Àr inte det andra likt. Det Àr oftast en god idé att tÀnka pÄ vilken typ av Àpplen man anvÀnder till vad.
HÀr Àr min lilla lathund med nÄgra vÀlsmakande exempel:
+Att steka eller woka: Aroma, Holsteiner cox, Fredrik, Frida, Santana.
+I sallader: Aroma, Apollo, Fredrik, Frida, Discovery, Rubinola, Santana.
+I grytor: Holsteiner cox, Höstdessert, Katja, Rubinola, Santana.
+I pajer och kakor: Aroma, Holsteiner cox, Höstdessert, Initial, Rubinola, Scarlett OŽHara, Gravensteiner, Discovery.
+Till mos: Holsteiner cox, Höstdessert, Ingrid Marie, Signe Tillisch.
+Till must: Gravensteiner, Charlamovsky, Sörmlands kallvill.
+Att Àta rÀtt upp och ned: Aroma, Holsteiner cox, Frida, Fredrik, Katja, Kim, Rubinola, James Grieve, Cox Orange, Saga.
TÀnk ocksÄ pÄ att Àpplen inte mÄr sÄ bra av att förvaras i rumstemperatur, dÄ de lÀtt tappar bÄde smak och konsistens. BÀst mÄr de i sval eller skafferi, och helst inte i sÀllskap med andra frukter eller grönsaker.
Men ett Àpple om dagen Àr fortfarande ett gott tips för magen.