LÄt Àpplena falla rÀtt ned i maten

Svenska Àpplen Àr nÄgot av det finaste som finns. LÀgg dem i maten, pimpa dem i desserten, anvÀnd dem som tillbehör. HÀr Àr tre olika sÀtt att servera den hÀrliga apelfrukten pÄ.

Det Àr ett riktigt bra ÀppelÄr. Dra nytta av naturens goda och anvÀnd dem i sÄvÀl mat som dessert och bak.

Det Àr ett riktigt bra ÀppelÄr. Dra nytta av naturens goda och anvÀnd dem i sÄvÀl mat som dessert och bak.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-31 08:40

I detta nu börjar grenarna pÄ frukttrÀden hÀnga tungt lastade med naturens lösgodis. Det Àr bara att plocka, palla eller köpa hem. SÀrskilt Àpplen verkar det finnas extra gott om den hÀr sÀsongen. 2020 mÄ ha varit deppigt pÄ mÄnga sÀtt, men ett alldeles lysande svenskt ÀppelÄr enligt expertisen pÄ de flesta hÄll i landet.

Söta, syrliga, saftiga, gröna, gula eller röda – det finns en sort för varje smak. Och minst lika mĂ„nga sĂ€tt att tillaga dem pĂ„. Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rĂ€tter, söta som salta. MĂ„nga fĂ€rska örter passar ocksĂ„ suverĂ€nt till just Ă€pplen.

RÀtt Àpple

Men det ena Àpplet Àr inte det andra likt. Det Àr oftast en god idé att tÀnka pÄ vilken typ av Àpplen man anvÀnder till vad.

HÀr Àr min lilla lathund med nÄgra vÀlsmakande exempel:

+Att steka eller woka: Aroma, Holsteiner cox, Fredrik, Frida, Santana.

+I sallader: Aroma, Apollo, Fredrik, Frida, Discovery, Rubinola, Santana.

+I grytor: Holsteiner cox, Höstdessert, Katja, Rubinola, Santana.

+I pajer och kakor: Aroma, Holsteiner cox, Höstdessert, Initial, Rubinola, Scarlett OŽHara, Gravensteiner, Discovery.

+Till mos: Holsteiner cox, Höstdessert, Ingrid Marie, Signe Tillisch.

+Till must: Gravensteiner, Charlamovsky, Sörmlands kallvill.

+Att Àta rÀtt upp och ned: Aroma, Holsteiner cox, Frida, Fredrik, Katja, Kim, Rubinola, James Grieve, Cox Orange, Saga.

TÀnk ocksÄ pÄ att Àpplen inte mÄr sÄ bra av att förvaras i rumstemperatur, dÄ de lÀtt tappar bÄde smak och konsistens. BÀst mÄr de i sval eller skafferi, och helst inte i sÀllskap med andra frukter eller grönsaker.

Men ett Àpple om dagen Àr fortfarande ett gott tips för magen.

Bourbonbakade Àpplen med kryddig havretopping

Till 4 portioner, 1 timme

Busenkel dessert dÀr Àpplena fÄr en hÀrlig brÀnd ton av bourbon. Vill du hoppa över spriten blir det garanterat gott ÀndÄ.

4 Àpplen, helst fast sort, t ex Aroma

150 g smör

3 msk bourbon eller whisky (kan uteslutas)

2 dl havregryn

3 msk ljust muscovadosocker

2–3 tsk pepparkakskryddor

lÀttvispad grÀdde eller vaniljglass till servering

mynta till garnering

Dela Àpplena pÄ hÀlften och skÀr ut kÀrnhusen. Skala dem om du vill. Placera dem sedan med snittsidan uppÄt i en ugnsfast form. Fördela hÀlften av smöret över Àpplena. StÀnk sedan över spriten.

Baka i 175 grader i 20 minuter.

Rosta under tiden havregrynen i en torr stekpanna tills de börjar dofta nötigt. TillsĂ€tt resten av smöret, muscovadosocker och pepparkakskryddor. Rör om tills allt blandats. Fördela blandningen över Ă€pplena och baka i ytterligare 10–15 minuter eller tills Ă€pplena Ă€r helt mjuka och toppingen fĂ„tt fin fĂ€rg.

Servera med lÀttvispad grÀdde eller en kula vaniljglass. Garnera eventuellt med nÄgra myntakvistar.


Äppeltzatziki

Till 4 portioner, 30 minuter

Annorlunda variant pÄ klassisk grekisk favorit. SuverÀnt tillbehör till rökt fisk av alla de slag.

2 Àpplen + ev. klyftor till dekor

1/2 tsk salt

2 dl grekisk yoghurt

1–2 vitlöksklyftor, rivna

1–2 tsk akaciahonung

2 msk grovskuren dill + extra

1–2 msk olivolja

Skala eventuellt Àpplena och kÀrna ur dem. Riv grovt och strö över salt. LÄt ligga och vÀtska av sig i 15 minuter. Pressa sedan ut sÄ mycket vÀtska som möjligt.

Blanda yoghurt med Àpple, vitlök, honung och dill. StÀll in i kylen och lÄt stÄ och samla smak i minst 15 minuter.

Ringla till sist över olivolja och dekorera med extra dill och eventuellt nÄgra extra Àppelklyftor.

Servera till valfri rökt fisk, men Àven gott till exempel till rökt renkött eller lufttorkad skinka.


Äppelpannkaka med timjan och rökt sidflĂ€sk

Till 4 portioner, 60 minuter

KÀr gammal klassiker som uppdaterats med Àpple och timjan. Kalasgott och enkelt pÄ samma gÄng.

4 syrliga Àpplen, t ex Alice

200 g rökt sidflÀsk

2 rödlökar, skurna i klyftor

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl standardmjölk

3 Àgg

1/2 kruka fÀrsk timjan

nymalen svartpeppar

Till servering:

rÄrörda lingon

1/2 chili, finskuren alt. 1 nypa chiliflakes

Skala (om du vill) Àpplena, skÀr bort kÀrnhuset och dela resten i klyftor.

SkĂ€r bort svĂ„len pĂ„ flĂ€sket och skĂ€r resten i strimlor. Strö ut Ă€pple, flĂ€sk och lök i en smord lĂ„ngpanna. Kör in i ugnen i 200 grader i cirka 15–20 minuter eller tills flĂ€sket blivit lite brynt.

Blanda mjöl och salt i en bunke. TillsĂ€tt hĂ€lften av mjölken och vispa till en slĂ€t smet utan klumpar. HĂ€ll i resten av mjölken, vispa ordentligt och knĂ€ck sedan i ett Ă€gg i taget. SlĂ„ smeten över flĂ€sk- och Ă€ppelblandningen. Strö över repad fĂ€rsk timjan och peppar frĂ„n kvarn. GrĂ€dda i 175 grader i cirka 20–25 minuter eller tills ytan fĂ„r fin fĂ€rg.

Servera med rĂ„rörda lingon – gĂ€rna upphottade med lite chili – och ett glas iskall mjölk eller öl.


Att dricka till

Till ugnspannkaka och rökt fisk med tzatziki: Cirrus The Cloudy Lager (1361), 13:90 kronor.

Till dessert: John Lee Bourbon (samma som i rÀtten), 135 kronor.

Alkoholfritt: Carlsberg Alcohol Free (1985), 11,90 kronor, respektive Dessert de Luxe (1955), 59 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!