OvĂ€ntade krigseffekten – palmoljan tillbaka

Det Ă€r en kontroversiell produkt som kopplas ihop med miljöproblem och dĂ„liga arbetsförhĂ„llanden. Men Rysslands krig i Ukraina vĂ€ntas leda till mer palmolja i mat och snacks – bland annat i chipspĂ„sar frĂ„n OLW.

Fredagschipsen kan ha friterats i palmolja. Arkivbild.

Fredagschipsen kan ha friterats i palmolja. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Miljö2022-04-28 05:45

VÀrldens mest konsumerade matolja finns i allt frÄn choklad och kex till kosmetika och biobrÀnsle. Men framstÀllningen av palmolja kopplas ocksÄ ihop med miljö- och mÀnniskorÀttsproblem i produktionslÀnderna. Det hÀnder att regnskog skövlas och torvmarker dikas ut till förmÄn för oljepalmsplantage och det larmas om bristfÀlliga arbetsvillkor.

MÄnga företag har de senaste Ären bytt palmolja mot solrosolja. Men kriget stÀller till det eftersom Ryssland och Ukraina stÄr för en stor del av vÀrldsproduktionen. NÀr leveranserna minskar i invasionens spÄr gÄr en del företag tillbaka till palmolja, exempelvis den brittiska stormarknadskedjan Iceland.

– Utan att förringa den svĂ„ra situationen i Ukraina ser vi allvarligt pĂ„ det faktum att vi börjar öka konsumtionen av palmolja igen, sĂ€ger Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog pĂ„ Naturskyddsföreningen.

Stoppar export

VĂ€rldens största producent meddelade nyligen att exporten av raffinerad palmolja stoppas – ett försök av Indonesien att dĂ€mpa missnöje över höga priser pĂ„ hemmaplan. Brist pĂ„ arbetskraft i början av pandemin fick den globala palmoljeproduktionen att sjunka och andra matoljor tampas med problem som dĂ„liga rapsskördar i Kanada och torka vid sojaplantage i Argentina.

Priserna pÄ vegetabilisk olja har stigit med mer Àn 50 procent det senaste halvÄret och exportstoppet vÀntas leda till Ànnu högre priser. Den ökande efterfrÄgan pÄ palmolja innebÀr ocksÄ större risker för miljö och arbetsförhÄllanden, enligt Rydlund.

– Palmolja Ă€r klassat som riskgröda ur avskogningssynpunkt, det finns komplikationer med produktionsmodellen i mĂ„nga omrĂ„den. Ökad efterfrĂ„gan kan öka risken för bland annat avskogning, Ă€ven för att andelen certifierad olja inte ökar i samma takt.

MĂ„nga företag hĂ€nvisar till att de bara tillĂ„ter RSPO-certifierad palmolja – en frivillig mĂ€rkning som ska visa att produktionen har skett pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt. Men det Ă€r ingen garanti för ansvarsfull produktion, enligt Naturskyddsföreningen.

– Det Ă€r absolut bĂ€ttre Ă€n ocertifierad olja men det finns Ă€ndĂ„ allvarliga problem med produktionen och brist pĂ„ full spĂ„rbarhet, sĂ€ger Rydlund.

– DĂ€rför har ett förslag pĂ„ avskogningslagstiftning, dĂ€r palmolja ingĂ„r, tagits fram av EU-kommissionen. Genom den ska företag tvingas ta större ansvar, göra löpande riskbedömningar och kunna hĂ„llas ansvariga.

Ingen mÀrkning

I nulÀget behöver det i Sverige inte framgÄ pÄ förpackningen om palmoljan har gjort comeback. Livsmedelsverket har med hÀnvisning till kriget beslutat att företag som snabbt behöver Àndra recept kan anvÀnda förtryckta förpackningar utan att mÀrka om dem. Dock mÄste de informera pÄ andra sÀtt.

Det gör det svÄrare för konsumenten att ta del av innehÄllet i en vara, medger Jan Sjögren, chef pÄ Livsmedelsverkets avdelning för företags- och myndighetsstöd:

– Men vi befinner oss i en extrem situation och om kriget fortsĂ€tter kommer det att bli bekymmersamt för viss rĂ„varuförsörjning, till exempel solrosolja. Vi behöver behĂ„lla nĂ„gorlunda normalitet sĂ„ lĂ€nge det gĂ„r.

Palmolja i chips

Chipstillverkaren OLW övergick till solrosolja 2008 men kommer att behöva gÄ tillbaka till palmolja under vÄren. Sannolikt kommer Àven Göteborgs kex att göra samma sak, enligt Orkla som Àger varumÀrkena.

– Bristen pĂ„ solrosolja Ă€r ett problem för livsmedelsbranschen och det gör att vi tillfĂ€lligt behöver ersĂ€tta den med RSPO-certifierad segregerad palmolja dĂ€r vi inte hittar andra alternativ, sĂ€ger kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl.

– Vi Ă€r medvetna om att det finns miljömĂ€ssiga och sociala utmaningar förknippade med palmolja och att RSPO-certifieringen inte löser alla problem. Men det Ă€r den mest hĂ„llbara palmolja som finns att köpa i dag.

Chipskonkurrenten Estrella har inga planer pÄ att ta tillbaka palmoljan.

– Vi har jobbat med raps- och solrosolja lĂ€nge och sĂ€krat leveranser, sĂ€ger marknadschef Sofi RandĂ©n.

"Inte optimalt"

Axfood, med varumĂ€rken som Hemköp och Willys, hĂ„ller pĂ„ att fasa ut palmolja men stĂ€lls nu inför leverantörer som byter recept. Än sĂ„ lĂ€nge finns inga pĂ„verkade produkter i butikerna men det Ă€r en tidsfrĂ„ga, enligt presschef Magnus Törnblom.

– Det Ă€r förstĂ„s inte optimalt, sĂ€ger han.

– Men vi fortsĂ€tter att stĂ€lla krav pĂ„ att palmoljan Ă€r certifierad. Det Ă€r den minst dĂ„liga lösningen givet den exceptionella situationen. Varubrist Ă€r ett sĂ€mre alternativ.

Fakta: Palmolja

Palmolja Àr ett fett som utvinns ur fruktköttet frÄn oljepalmer. Palmolja anvÀnds i vÀldigt mÄnga varor, exempelvis kakor, godis, choklad, micropopcorn, tvÄl, smink och i biobrÀnslen.

Palmolja Àr den i sÀrklass mest producerade, konsumerade och handlade matoljan i vÀrlden. Den stÄr för omkring 40 procent av utbudet av de fyra populÀraste matoljorna: palmolja, sojaolja, rapsolja och solrosolja.

Indonesien och Malaysia Àr de lÀnder som producerar mest palmolja i vÀrlden. Indien importerar mest palmolja och Kina, Pakistan, Bangladesh, Egypten och Kenya Àr andra storköpare.

Den globala produktionen av palmolja sjönk under 2020 och 2021 pÄ grund av att fÀrre migrantarbetare kunde arbeta pÄ plantage i Sydostasien.

KĂ€lla: Reuters

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!