Flera länkar fogas samman genom beskedet från det religiösa lärosätet i Kairo. al-Azhar-universitetet har en ledande ställning bland sunnimuslimer i världen, vilket i realiteten är över 80 procent av den muslimska befolkningen.
En uppmaning till bojkott efter koranbränningen i Stockholm får därmed stor genomslagskraft.
– al-Azhar skulle anklagas för passivitet om man inte agerar, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet.
Civilt motstånd
Universitetet reagerade inte med samma skarpa påbud efter liknande händelser förra påsken, och enligt Fazlhashemi finns en skillnad:
– Det senaste bränningen genomfördes vid ett muslimskt lands beskickning i Sverige, den turkiska ambassaden. Det har kommit kraftiga protester från stora delar av den muslimska världen.
Universitetet vill inte mana till våldshandlingar och därmed undvika att skapa en motsättning med den egyptiska regimen. Därför väljer man att uppmana till civilt motstånd.
– Jag tror att ett syfte är att undvika våldshandlingar. Genom att bojkotta svenska produkter visar man sitt ogillande. Det drabbar inte svenska personer, säger Fazlhashemi.
Moderat kraft
al-Azhar anses ofta vara moderat och konservativt i sina ställningstaganden, men universitetet måste visa att det reagerar på grund av starka religiösa och politiska vinddrag.
– Detta är en formell missnöjesyttring av världens främsta sunnimuslimska auktoritet. Man vill markera att detta är något man tar avstånd från, konstaterar Anna Vidén, forskare på Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och biträdande professor på Haverford college utanför Philadelphia i USA.
Hon ser ett svårt problem med yttrandefrihet kontra provokation av en religions heliga skrift, "en svår nöt att knäcka".
– Det är en oöverbrygglig motsättning. Det fria ordet är inte lika viktigt i vissa länder, och det är något som vi måste förstå.
Hur kan då Sverige svara på detta? Vidén funderar på om representanter för svenska kyrkan skulle kunna fungera som brobyggare, men tvekar själv.
– Det kunde vara en biskop som har en auktoritet inom den religiösa världen. Men även den måste förhålla sig till det fria ordet.
Fördel Erdogan
Mohammad Fazlhashemi konstaterar att händelserna inte har med den svenska statsmakten att göra.
– Det rör sig om ytterlighetskrafter där högerextremister har agerat.
En fara om förvärring finns dock om ett parti som ingår i regeringsunderlaget stödjer aktionerna.
Den som får verklig fördel av utvecklingen är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt både Fazlhashemi och Vidén.
– Erdogan gnuggar händerna och ser det här som manna från himlen. Nu kan han visa att han kan hindra ett svenskt Natomedlemskap – och dessutom fått stöd från muslimska länder som fördömer händelserna, säger Mohammad Fazlhashemi.
– Erdogan kan tacka dem som utfört aktionerna och ser dem som nyttiga idioter som hjälpt honom i den kommande valrörelsen, fortsätter han