Midsommar svettigaste helgen för SOS Alarm

Drunkningstillbud, trafikolyckor och fylleslagsmål. Aldrig ringer så många 112 som vid midsommar. Men larmoperatörerna slipper gärna vart tredje samtal – som stjäl tid helt i onödan.

Operatörer på SOS Alarm i Stockholm. Arkivbild.

Operatörer på SOS Alarm i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olyckor2024-06-21 06:10

Under midsommarafton i fjol ringdes det 16 375 samtal till SOS Alarm. Det var drygt 50 procent fler samtal än en genomsnittlig dag 2023. Bara nyårsaftnar brukar vara i närheten av samma larmintensitet.

– Midsommar är en väldigt speciell helg, eftersom så många är i rörelse. Och ju bättre vädret är, desto intensivare blir det för oss, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef vid SOS Alarm.

Många samtal borde inte ringas

Vårdärenden – skador och sjukdom – utgör alltid den största andelen samtal till SOS Alarm. Men kring en tredjedel av alla samtal borde inte ha ringts.

– Vi vill mana till att använda nödnumret till just nödsituationer och inget annat. Trycket är väldigt högt under midsommar, så samtal som inte ska ringas till oss blir då ett särskilt stort problem, säger Staffan Ekengren.

På ett år blir det 1,2 miljoner felsamtal till SOS Alarm. Allra vanligast är odramatiska vårdärenden som borde klaras av genom ett samtal till sjukvårdsupplysningen (1177) eller vårdcentralen.

– En inte försumbar andel samtal är busringningar, eller samtal från personer med en väldigt generös syn på vad som är akut. Det kan vara någon som vill ansöka om pass, eller någon som missat bussen och vill ha skjuts med polisen.

"Akuta ärenden fördröjs"

Det har också hänt att folk ringt 112 och krävt hjälp med att få ut en vilseflugen fågel ur vardagsrummet, eller frågat om de inte kan få lifta med någon ambulans in mot sjukhuset.

– Utifrån någon form av gott omdöme och omtanke om sina medmänniskor så kan man inse att att konsekvensen av sådana samtal blir att akuta ärenden fördröjs, säger Staffan Ekengren.

Fakta: Gotland och Kalmar med Öland

Medelantal samtal per dag till SOS Alarm 2023, hela landet: 10 830

Antal samtal från midsommarafton kl 05.00 till midsommardagen kl 05.00 i fjol: 16 375 – drygt 50 procent fler än en vanlig dag.

De största ökningarna av antal larmsamtal under midsommarafton, jämfört med en vanlig dag, hade Gotlands och Kalmars län.

Den minsta ökningen hade Norrbottens län.

Källa: SOS Alarm


Fakta: Viktiga nummer

112: Nödnumret 112 används vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Via 112 nås också jourhavande präst.

11313: Nationellt informationsnummer, för att ge och få information om större olyckor och kriser.

1177: Sjukvårdsupplysning, möjlighet att rådgöra med sjuksköterska eller få hjälp att hitta rätt i vården.

11414: polisens nationella telefonnummer för icke akuta polisärenden.

Källa: SOS Alarm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!