Syftet med förslagen är att minska hot och våld på Sis-hemmen.
Utredaren Caroline Oredsson, som till vardags är rättschef på Kriminalvården, uttrycker förvåning över att flera av verktygen inte redan finns.
Till exempel är det i dag inte möjligt för personal som åker och hämtar en ungdom som varit på vistelse utanför hemmet att kroppsvisitera ungdomen före transporten tillbaka till hemmet.
– Det är helt oacceptabelt, inte minst för personalens säkerhet, säger hon.
Inte heller är det möjligt att vid ett större bråk eller upplopp på en avdelning avskilja de inblandade och stänga in dem på sina rum tillfälligt.
Visitation på rummen
Utredaren föreslår nu utökade möjligheter till kroppsvisitation, bland annat att unga ska få kroppsvisiteras vid transporter. Detta för att kunna söka efter vapen och andra farliga föremål som rakblad, vässade tandborstar och glasbitar.
För att hålla Sis-hemmen fria från till exempel narkotika föreslås också utökade möjligheter till rumsvisitation, bland annat ska rummen kunna sökas igenom rutinmässigt.
I hotfulla situationer, som till exempel upplopp eller att personer slår sönder en avdelning, ska det finnas möjlighet att låsa in de unga under högst tre timmar.
Oredsson föreslår även att hemmen ska kunna använda sig av inpasseringskontroller, till exempel larmbågar.
Ytterligare ett förslag är en ny möjlighet att använda fotboja. Det ska i första hand komma ifråga för unga som annars inte hade tillåtits att vistas utanför hemmet på egen hand, enligt utredaren.
Hon betonar att de barn och unga som finns på Sis-hem har väldigt olika behov, och att åtgärderna som föreslås därför inte är tänkta att användas för alla.
Sis ska skrotas
Regeringen har meddelat att Sis ska läggas ner och stöpas om till en helt ny myndighet. Den kommer att vara mer inriktad på vård och behandling, eftersom unga brottslingar från 2026 ska placeras i ungdomsfängelser istället för på Sis.
Vad är meningen med att ge utökade befogenheter till en myndighet som ändå ska försvinna?
– Unga som döms till sluten ungdomsvård kommer att finnas i den befintliga myndigheten till 2030, kanske 2031. Det är lång tid och då behöver det finnas verktyg för dessa ungdomar, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Hon ser även framför sig att de utökade befogenheterna kommer att följa med till den nya myndigheten.