Gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas 2025

Regeringen vill tillåta vingårdar, mikrobryggerier och små destillerier att sälja sina alkoholdrycker direkt på plats. Men det finns vissa begränsningar för att Systembolaget inte ska hotas.

Socialminister Jakob Forssmed (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist (L) håller pressträff för att presentera regeringens kommande lagrådsremiss om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Socialminister Jakob Forssmed (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist (L) håller pressträff för att presentera regeringens kommande lagrådsremiss om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2024-06-05 08:50

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) aviserar en lagrådsremiss om gårdsförsäljning som kommer i sommar.

– Det här är en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa, säger Kristersson.

Tanken är att mindre företag, som producerar alkoholdrycker hantverksmässigt och småskaligt, ska få sälja sina varor direkt på plats till besökare.

En flaska sprit

Förslaget omfattar alla drycker och det kommer inte att krävas att också råvarorna produceras på plats. Vingårdar måste dock odla sina egna druvor.

Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20 direkt till den som betalat för ett besök, till exempel en guidad tur eller en föreläsning.

Det kommer också att finnas begränsningar för hur mycket som får säljas på plats. Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl, cider och andra jästa drycker.

Förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvåret 2025 men först ska det gälla under en prövoperiod på sex år. Innan reformen löper ut ska den utvärderas och sedan permanentas om resultatet blir som regeringen vill, enligt socialdepartementet.

Regeringen trygg

Enligt Jakob Forssmed får gårdsförsäljning stor betydelse för 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker. Förslaget hotar inte Systembolagets monopol, säger han. Det måste dock godkännas av EU-kommissionen.

– Vi känner oss väldigt trygga i att detta går att genomföra, säger Ulf Kristersson.

Forssmed pekar på att förslaget syftar till att höja besöksupplevelsen på till exempel en vingård.

– Det är inte traditionell detaljhandel man ägnar sig åt här, säger han.

Regeringen kommer att ha en dialog med EU-kommissionen om förslaget och förhöra sig om eventuella invändningar från andra EU-länder innan det införs.

Men även om kommissionen inte har några invändningar, så kan till exempel andra alkoholtillverkare som också vill sälja alkohol i Sverige i efterhand begära att EU:s domstol prövar om Systembolagets monopol fortfarande är i enlighet med EU-rätten.

– Vår bedömning är, efter en mycket gedigen beredningsprocess, att detta är i enlighet med EU-rätten, säger Forssmed.

TT: Förslaget om gårdsförsäljning

Företagen som omfattas av lagförslaget får högst producera:

75 000 liter spritdrycker
400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider
200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, till exempel vin.

Källa: Socialdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!