Förslag: Ska få avlyssna barn i hemlighet

Polisen ska få använda hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år, föreslår regeringens utredare. Avlyssning och övervakning ska kunna ske vid misstanke om till exempel mord, grovt vapenbrott och terroristbrott.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på onsdagens pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på onsdagens pressträff.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2024-12-18 13:58

– Det är en ganska stor förändring det här, säger utredaren Gunnel Lindberg.

I dag får polisen inte använda hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år. Men i takt med att allt yngre barn blir rekryterade av de kriminella gängen har detta blivit ett problem, när polisen till exempel inte får ta sig in i minderårigas telefoner.

– Det är alltid känsligt att använda tvångsmedel mot barn, det är nog alla överens om. Samtidigt måste man ändå möta den samhällsutveckling vi har, säger Lindberg.

Tror på fåtal

Polis ska få använda bland annat hemlig avlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig dataavläsning mot barn under 15 år vid misstanke om brott med minst fyra års fängelse i straffskalan, eller vissa terrorbrott.

Hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, ska vara tillåtet när man misstänker brott med ett lägsta straff på fem år.

Gunnel Lindberg tror att antalet ansökningar som gäller barn under 15 år kommer vara ett "fåtal" per år.

Enligt utredaren ligger alla förslagen inom ramen för barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Även Rädda Barnen tycker att många av direktiven och förslagen är förenliga med barns rättigheter.

– På ett övergripande plan har vi från början sett relativt positivt på den här utredningens direktiv, säger Suzanna Holmberg, politisk rådgivare på organisationen.

"Långtgående förslag"

Julia Högberg, barnrättsjurist på Bris, tycker att det viktigaste är att man använder tvångsmedlen av rätt syfte.

– Utifrån det vi vet om utredningen och den dialog vi har haft så ser vi att det kan finnas förslag om åtgärder som är försvarbara, men att det avgörande blir att man tittar på det och använder det utifrån ett barnrättsperspektiv, och inte bara utifrån ett intresse för de brottsbekämpande myndigheterna, säger hon.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att man måste få fram förslag för att möta en ny verklighet.

– Sedan har jag stor respekt för att det här är långtgående förslag, säger han.

Barn under 15 är inte straffmyndiga och kan inte dömas för brott.

Är en naturlig följd av det här att sänka straffmyndighetsåldern?

– Inte nödvändigtvis. Ett viktigt syfte kan vara att klara upp brott, barn kan till exempel bli föremål för en bevistalan. En annan viktig följd är att man kan komma åt dem som ligger bakom brottet; de som beställer och anstiftar, säger Strömmer.

Fakta: Flera förslag rörande barn

Utredaren föreslår:

# Hemliga tvångsmedel ska få användas mot barn under 15 år i vissa fall. Brottet ska ha minst fyra års fängelse i straffskalan.

# Preventiv avlyssning ska få användas av Säpo mot barn under 15 år, vid brott med minst fem års fängelse i straffskalan.

# Möjligheten att använda husrannsakan och kroppsvisitation mot barn under 15 år ska utökas genom att kravet på särskilda skäl slopas.

# Biometriska uppgifter, som dna-prov, fingeravtryck och ansiktsbild, ska få tas från barn för att läggas in i polisens biometriregister. Video, röstprov och handstilsprov ska få tas upp inom ramen för brottsutredningar.

# Tidsgränsen för hur länge ett barn får sitta häktat höjs från tre månader till fem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!