Wallström om Kinamötet: Behövt vara tankeläsare

Tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) säger att endast en tankeläsare hade kunnat förstå vad Sveriges dåvarande ambassadör i Kina planerade.
–Händelserna på hotellet kom som en total överraskning, framhåller Wallström när hon frågas ut i konstitutionsutskottet.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2021-04-23 10:24

Margot Wallström inledde utfrågningen i KU med att konstatera att händelserna som ska diskuteras i dag är "så osannolika att de förstås väcker frågor".

Anledningen till granskningen är det uppmärksammade möte som Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, ordnade med kinesiska affärsmän om den fängslade svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai.

"Vi hade sagt nej"

Mötet hölls på Sheraton hotell i Stockholm i januari 2019. Närvarade gjorde också Gui Minhais dotter, Angela Gui. Några dagar efter mötet kontaktade dottern UD för att klaga på Lindstedts agerande. Hon beskrev också en oro för sin egen säkerhet.

Margot Wallström påpekade i utskottet vikten av att den här typen av frågor sköts enligt konstens alla regler för att inte riskera Gui Minhais situation i Kina.

UD:s instruktioner och styrning var tydlig om att avdelningen i Stockholm sköter kontakterna med Angela Gui, inte ambassadören. Möten av den här digniteten måste stämmas av.

– Om UD hade tillfrågats om lämpligheten att hålla ett sådant möte hade vi sagt nej, säger Wallström.

Dessa instruktioner och denna strategi var Lindstedt "väl medveten om", enligt Wallström. När mötet blev känt för UD kallades ambassadören hem.

– Dåligt omdöme kan inte instruktioner hjälpa mot. Vi fortsätter att spekulera i vad motiven var, men så här blev det. Det som var viktigt för oss var att minimera skadan, säger Wallström.

Tankeläsare

UD har sagt att departementet inte kände till att ambassadören var i Sverige och än mindre att hon planerade det aktuella mötet. Den enda som kände till Sverigevistelsen var en tjänsteman ansvarig för Lindstedts kommande jobb som Agenda 2030-ambassadör, enligt Wallström.

Frågan för Wallström har kommit att kretsa kring vad hon och UD kände till på förhand och om mötet på så sätt hade kunnat avstyras.

Enligt den tidigare utrikesministern var det omöjligt att förstå vad ambassadören planerade, trots att ett mejl skickades från ambassadören till UD om att det fanns en öppning för ett sådant möte. Borde inte mejlet ha fått larmklockorna att ringa, undrar KU:s ordförande, moderaten Karin Enström.

Wallström påpekar att mejlet var så allmänt hållet och inte innehöll någon information om var, när, hur och vilka som skulle delta.

– Jag tror att det bara är en tankeläsare som hade kunnat förstå det.

På väg att bytas ut

Den tidigare ambassadören var dock på väg att bytas ut redan våren 2018, nästan ett år innan mötet på hotellet ägde rum. Margot Wallström ville i den öppna KU-utfrågningen inte gå in på de exakta skälen till varför UD ville byta ut Lindstedt, utan hänvisade till att svara bakom lyckta dörrar.

– Vi har att göra med dem som lyssnar väldigt noggrant på det här, tror jag, och är beredda att utnyttja det. Och jag vill inte göra någonting som riskerar att Gui Minhai ska behöva lida av vad vi gör.

Efter att mötet blev känt tog det några veckor innan Lindstedt byttes ut som ambassadör, vilket väckte frågor i KU.

– Det var viktigt att göra det här på ett sätt som inte försämrade relationen eller möjligheten att få Gui Minhai fri, var Wallströms förklaring.

Ambassadör Lindstedt blev misstänkt för brott mot rikets säkerhet, åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, men friades i Stockholms tingsrätt i juli 2020.

Margot Wallström sade förra sommaren att hon inte ångrar någonting. UD:s interna utredning fortsatte trots den friande domen men slutade med att ambassadören fick ett nytt jobb som senior rådgivare för grön omställning på departementet. Några åtgärder blev det inte.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift kring när Lindstedt byttes ut som ambassadör.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!