Den än i dag pågående LVU-kampanjen går ut på att svenska staten mer eller mindre godtyckligt stjäl barn från främst muslimska föräldrar. Kampanjen drog igång sommaren 2021 och fick upp farten rejält i början av 2022 då den plockades upp av utländska aktörer med många följare i sociala medier.
Men misstron mot staten i allmänhet och socialtjänsten i synnerhet bland vissa invånare är inget nytt fenomen, konstaterar Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan som kartlagt LVU-kampanjens uppkomst och utveckling i en ny rapport.
"Den svenska proteströrelsen uppstod inte ur ett vakuum, utan baseras på en känsloladdad fråga och oro som funnits under en längre tid", säger Linda Ahlerup, analytiker på Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande.
Redan 2010 spreds uppgifter om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn och utnyttjar dem sexuellt.
Allvarliga konsekvenser
Rapporten, som tagits fram på uppdrag av Myndigheten för psykologiskt försvar, redogör för kampanjens spridning i Sverige och internationellt. Kampanjen, konstaterar man, är snarare en rad parallella kampanjer som drivs av aktörer i och utanför Sverige och kretsar kring samma fråga.
Där finns upprörda föräldrar vars barn blivit omhändertagna av socialtjänsten, men också islamistiska influerare som utnyttjar situationen till att sprida konspirationsteorier om ett svenskt korståg mot islam. Bland annat påstås att muslimska barn tvångssekulariseras, tvingas äta fläskkött och våldtas.
Man pekar särskilt ut en egyptisk bloggare som en viktig orsak till den internationella spridningen. Mannen har bland annat intervjuat en rad personer som påstår sig ha fått sina barn kidnappade och spridit stora mängder desinformation till sina hundratusentals prenumeranter på Youtube.
Mannen uppges också under flera år ha spridit propaganda för terrorgrupperna al-Qaida och IS.
Tydligt avstånd
LVU-kampanjen bidrar till det ökade antal attentatshot som enligt Säpo riktas mot Sverige. Men lögnerna tar sig också uttryck i hat och hot mot enskilda socialsekreterare.
Rapportförfattarna lyfter fram att svenska muslimska civilsamhällesorganisationer tydligt tagit avstånd från kampanjen.
Vidare betonas att det gjorts betydande insatser för att nå ut med korrekt information, bland annat av den arabiskspråkiga nyhetskanalen Alkompis, men att motkrafterna har varit för få i förhållande till den desinformation som spridits internationellt.
För att råda bot på desinformationen krävs, tycker Ranstorp och Ahlerup, dels förebyggande åtgärder riktade mot just desinformation, men också förtroendeskapande insatser genom direkt kontakt mellan invånare och de myndigheter de hyser en misstro gentemot.