+ Ekonomin
Handeln med USA kan minska med Donald Trump som president. Han har lovat höjda tullavgifterna vilket enligt en beräkning från Stockholms handelskammare kan innebära att 80 miljarder kronor av de totalt 562 miljarder kronor som svensk handel med USA uppgick till i fjol faller bort.
– Trump har ju varit väldigt tydlig med att han ska höja tullarna mot omvärlden med upp till 20 procent och mot Kina med 60 procent. Det gör han för att han vill skydda amerikanska jobb och för att finansiera skattesänkningar. Men det riskerar att leda till negativa konsekvenser för ett exportberoende land som Sverige om USA går i en mer protektionistisk riktning, säger Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms handelskammare till TT.
Riksbankschefen Erik Thedéen har uttryckt oro för att höjda tullavgifter kan påverka den svenska inflationen.
Samtidigt kan småsparare som investerat i aktier eller fonder se kurslyft. Stockholmsbörsen steg till en början på onsdagen för att sedan vända och New York-börsen öppnade klart uppåt.
+ Säkerheten
Natofrågan har under en längre tid varit en het fråga för Donald Trump. Han har varit tydlig med att medlemsländerna "måste betala sina räkningar" för att kunna räkna med USA:s stöd, och han har även hotat med att lämna militäralliansen. Björn Ottosson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror inte att han kommer göra slag i den saken.
– Men Europa kommer behöva axla ett större ansvar för sin säkerhet. Om det blir så att USA reducerar sin närvaro i Europa kan det göra att Ryssland flyttar fram sina positioner. Att Ryssland testar Nato, vilket skulle kunna påverka Sverige, säger han till TT.
Trump har vidare sagt att han kan få ett stopp på kriget i Ukraina inom 24 timmar – och den frågan är viktig för det svenska säkerhetsläget.
– Att vilja få ett snabbt avslut skickar signalen att man underminerar utrymmet för förhandling, det skulle bli en enorm press på Ukraina att gå med på eftergifter till Ryssland och det skulle vara en stor seger för Ryssland, säger Ottosson.
+ Klimatet
Förra gången Donald Trump var president tog han USA ur Parisavtalet, och det har han lovat att göra igen. Ett sådant beslut skulle få konsekvenser för många, inte bara för Sverige.
– Om resten av världen inte lyckas mobilisera och fylla luckan som uppstår efter USA kommer det att bli svårt att behålla drivkraften i klimatomställningen globalt, säger Mathias Fridahl, expert på klimatpolitik och lektor vid Linköpings universitet, till TT.
+ Retoriken
Trumps retorik skiljer sig markant från andra världspolitiker och hans sätt att uttrycka sig har gjort att de redan förflyttade gränserna för vad som är okej att säga i det offentliga rummet kan flyttas ytterligare. Även i Sverige. Så kommer det fortsätta, tror Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads universitet som bland annat forskar om kommunikation.
– Det som sägs i det offentliga rummet tar vi inspiration av. Jag tror att gränserna kommer flyttas ytterligare. Sedan kommer det nog inte gå lika långt som i USA, för vi har ett annat typ av samhälle här. Men det är tydligt att hans sätt att kommunicera funkar, att det är ett framgångsrecept. Jag tror att vi kommer få se mer av det i politiska sammanhang, säger hon till TT.
Elinor Falkman är expert på retorik och kommunikation. Hon säger till TT att Trumps misstro mot medier även kan komma att spilla över på det svenska samhället.
– Han pratar om att det inte går att lita på medierna. Det riskerar att leda till att allt ska ifrågasättas, även här, säger hon.