Det digitala väntrummet öppnade klockan 7 på fredag morgon och har öppet fram till 8. Då får alla som loggat in ett könummer som lottas ut.
"Systemet lottar då ut könummer till anmälan till alla i det digitala väntrummet, oberoende av när de kom in", enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).
Könumret i sig garanterar dig inte en plats till själva provet, utan säger endast i vilken ordning du har möjlighet att anmäla dig. Det är först när din anmälan är godkänd och du betalat för din plats som den är din. Ett lågt könummer innebär alltså en högre chans att få en plats.
Man kan även anmäla sig efter klockan 8, då hanteras man i tur och ordning efter att de som loggat in i väntrummet fått sina platser.
Högt tryck väntas
Kösystemet är en indikation på att UHR väntar ett högt söktryck, vilket inte är så konstigt med tanke på att det inte hölls något prov i våras och att antalet platser nu i höst är begränsat. Orsaken till detta är coronapandemin och risken för smittspridning.
Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att max 27 600 personer får skriva provet söndag den 25 oktober.
"För dem som behöver"
Även om platserna är reserverade för dem som saknar ett giltigt provresultat lär söktrycket bli högt. UHR och den nationella provsamordnaren Peter Honeth uppmanar därför alla som kan vänta att avstå denna gång.
– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth till TT tidigare i veckan.
Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.