Fortsatt historiskt stor vapenexport

Den svenska krigsmaterielexporten fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå. Det visar siffror från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Värdet av exporten uppgick förra året till drygt 16,3 miljarder kronor.

Fortsatt historisk hög export av krigsmateriel. Här Spaningsplanet Global Eye, som exporterats till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.

Fortsatt historisk hög export av krigsmateriel. Här Spaningsplanet Global Eye, som exporterats till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sverige2021-03-18 13:29

Merparten av exporten, 67 procent, gick till mottagare inom EU och andra samarbetsländer. Av övriga mottagarländer var Förenade Arabemiraten, Pakistan och Indien de mest betydande mottagarländerna.

Den största exporten mätt i kronor gick till Förenade Arabemiraten, följt av USA, Brasilien och Pakistan. Av länderna inom EU kommer Ungern, Tyskland och Tjeckien högst upp på listan.

Tydlig koppling

Enligt ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander kan den höga exporten tydligt kopplas till upprustningen som pågår i världen och ökade satsningar på försvaret.

Mycket av exporten är så kallade följdleveranser. Att Förenade Arabemiraten toppar beror på följdleveranser av det tidigare levererade luftburna radarsystemet GlobalEye, något som kommer att fortsätta framöver.

Även till Pakistan sker följdleveranser till ett luftburet radarsystem.

Flera avslag

Vissa större samarbeten påverkar statistiken i stor utsträckning, enligt ISP. Det gäller bland annat försäljningen av Jas Gripen till Brasilien och samarbetet med USA kring ett nytt skolflygplan.

Ingen export till Turkiet eller länder i Nordafrika genomfördes förra året. ISP avslog tio ansökningar om export till länder i Mellanöstern och Nordafrika.

" De ändringar som gjordes i de svenska riktlinjerna 2018 och som rör bland annat mottagarlandets demokratiska status har främst haft påverkan genom att färre nya exportaffärer till vissa länder har godkänts", säger Carl Johan Wieslander i en skriftlig kommentar.

Fakta: Främsta mottagarländerna

1. Förenade Arabemiraten 3 260 miljoner kronor.

2.USA 2 447

3.Brasilien 1 940

4.Pakistan 925

5.Ungern 856

6.Tyskland 654

7.Tjeckien 650

8.Nederländerna 648

9. Indien 558

10.Norge 461

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!