Pandemin har inte knuffat bort klimatfrågan

En allt större andel av svenska folket lyfter fram klimatförändringar och miljöförstöring som de mest oroande samhällsproblemen. Och allt fler ändrar vanor för att minska sin miljöpåverkan, enligt en stor undersökning av Kantar Sifo.

Hälften av svenskarna tror att de kommer att flyga mindre efter pandemin, för att minska sin klimatpåverkan. Arkivbild.

Hälften av svenskarna tror att de kommer att flyga mindre efter pandemin, för att minska sin klimatpåverkan. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/TT

Sverige2021-03-18 06:17

Klimatfrågan är fortsatt den mest oroande samhällsfrågan, tycker svenska folket. Andelen som anser detta har ökat med 13 procentenheter sedan förra året, från 45 till 58 procent. Det framgår av Världsnaturfondens årliga undersökning Klimatbarometern, som genomförs i samarbete med Kantar Sifo.

På listans andra plats hamnar miljöförstöring, där andelen oroade har ökat från 30 till 46 procent sedan förra årets mätning. På tredje, fjärde och femte plats hamnar oro för organiserad brottslighet, politisk extremism och terrorism.

Vill flyga mindre

– Man ser också att oron för minskande biologisk mångfald har fördubblats, från en i och för sig lägre nivå, säger Världsnaturfondens klimatexpert Ola Hansén till TT.

– Det positiva är att det också är tydligt att allt fler agerar på den här oron och vill dra sitt strå till stacken för att minska påverkan på klimat och miljö, tillägger han.

Bland annat har en tredjedel av svenskarna ersatt bilåkande med att gå eller cykla, och ungefär hälften svarar att de efter pandemin kommer att flyga mindre än de gjorde tidigare. Dessutom har andelen personer som har minskat sitt köttätande av miljöskäl nästan fördubblats sedan förra året, från 11 till 21 procent.

– Bland de unga i åldern 18 till 29 år är det extra tydligt, där har ungefär hälften minskat sitt köttätande. Så det här är ju en förändring som verkligen får resultat framöver, säger Ola Hansén.

Skapar förutsättningar

Men han poängterar att klimatfrågan inte första hand handlar om individuella val i vardagen, utan om stora strukturomvandlingar. En klar majoritet av de tillfrågade tycker att politikerna ska göra mer för att begränsa klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden.

– Den här ökade medvetenheten är allra starkast bland de yngre, och det ser jag som en mycket viktig sak. Det skapar förutsättningar för politiker att driva en tuffare klimatpolitik, säger Ola Hansén.

Fakta: Klimatbarometern

Klimatbarometern är en årlig studie av svenska folkets uppfattning i klimat- och miljöfrågor, som sammanställs sedan 2012 av Världsnaturfonden i samarbete med Kantar Sifo.

Årets Klimatbarometer bygger på intervjuer med 2 003 slumpmässigt utvalda personer i alla åldersgrupper från 18 år och uppåt, från alla delar av landet.

Intervjuerna genomfördes i februari 2021.

Källa: Världsnaturfonden WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!