SKR: Tufft läge i hela Sverige

Pandemiläget betecknas som kritiskt och restriktionerna i landet har skärpts ytterligare den senaste tiden. Det finns ljus i tunneln, men den svåra situationen syns inom vården, som just nu är hårt ansatt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges Kommuner och Regioner. Arkivbild.

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges Kommuner och Regioner. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige2021-03-07 19:43

– Det handlar inte bara om covid-19, utan vi har andra patienter som behöver intensivvård just nu. Det är ett högt tryck i hela Sverige. Så har det varit länge, eftersom trycket i princip inte minskat mellan den andra vågen och det som man nu ser som en tredje våg, säger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR.

I snart ett år har Sveriges 21 regioner samordnat sina intensivvårdsplatser. När en region går på knäna avlastar de andra regionerna den genom att ta över patienter.

– När man startade samordningen så var man tydlig med att strategin är att alla regioner bygger upp hög kapacitet för intensivvård, sedan flyttar man patienter vid behov, inte personal, säger Spak.

Fått hjälp

Jönköping är en av regionerna som haft ett väldigt högt tryck en utdragen tid. Där har personalen länge tvingats arbeta under det krislägesavtal som innebär längre arbetsveckor och ofrivillig övertid.

Tidigare har det rapporterats att Jönköping tvingats dra ned på antalet iva-platser, eftersom regionen inte fått hjälp av SKR. Men Spak beskriver situationen så här:

– Det man har gjort från regionerna, när Jönköping behövt hjälp, är att man har transporterat ganska många patienter från regionen. På så vis har Jönköping kunnat stänga ned platser för att vila sin personal. Bedömningen är att det är mer effektivt än att skicka personal från andra regioner.

"Tunnar ut belastningen"

TT: Är det bara i Jönköping som personalen behöver vila?

– Det har varit ett högt tryck i hela landet under en lång tid. Men i Jönköping har man sett att det har varit ett särskilt högt tryck. Vi har ju den iva-personal vi har i Sverige, och man kollar hela tiden var det behövs vila.

På frågan om hur hon ser på risken att fler regioner hamnar i ett krisläge svarar Spak att bördan fördelas på hela övriga Sverige.

– Det är inte en region som avlastar utan det gör de övriga 20 regionerna tillsammans.

Ljus i tunneln

TT: Hur går det med vaccineringen?

– Det har varit lite småjusteringar vad gäller leveranserna. Men nu har man fått 1,35 miljoner doser, vilket betyder att alla regioner redan, eller i början av nästa vecka, har inlett fas två. Regionerna jobbar på bra med det vaccin som kommer, men man är fortsatt i behov av ytterligare leveranser tidigt under våren.

TT: När kan man börja se ett ljus i tunneln?

– Vi ser det ljuset redan nu. På särskilda boenden har 82 procent fått dos två och 91 procent dos ett. När man tittar runt om i regionerna så är det inga stora skillnader. Och man ser ett viss påverkan på smittspridningen i positiv riktning, svarar Emma Spak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!