Strikta regler för nyårsfyrverkerierna

Sugen på ett sprakande fyrverkeri till nyår? Numera kan du både behöva söka tillstånd och gå en utbildning – dessutom kan det finnas olika regler för olika platser att kolla upp innan du pangar loss.

Kvarlämnad förbrukad fyrverkeritårta på nyårsdagen vid Gärdet i Stockholm förra nyårsafton.

Kvarlämnad förbrukad fyrverkeritårta på nyårsdagen vid Gärdet i Stockholm förra nyårsafton.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverige2020-12-29 21:15

Först och främst – din ålder är central för allt smällande, understryker Rolf Weinander på enheten för hantering av explosiva varor vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det är 18 år som gäller, säger han till TT.

Dessutom kan olika kommuner ha olika regler – men i de flesta fall är det okej med fyrverkerier just under nyårskvällen. Här kan dock finnas undantag för olika platser inom kommungränsen. Att skjuta i närheten av djuranläggningar och flygplatser är exempelvis sällan okej.

– Om man vill vara säker på att göra rätt bör man kolla med sin kommun vilka platser och tider det är tillåtet. Det kan vara så att det på vissa platser kan gälla förbud på nyårsafton.

Olika kategorier

Men även där det är fritt fram för nyårspyroteknik så gäller det faktiskt inte vilka fyrverkerier som helst. Smällare är totalt förbjudna i hela landet – och raketer med pinne är det endast tillåtet att skjuta upp om du har tillstånd och utbildning.

Resten av de fyrverkerier som säljs i handeln är tydligt uppdelade i fyra olika kategorier: F1 till F4.

– De som säljs hos de flesta större återförsäljare får man använda i de flesta fall, säger Rolf Weinander och förklarar att den lägsta kategorin F1 bland annat består av tomtebloss, isfacklor och liknande produkter med låg skaderisk.

Högsta nivån – F4 – får bara användas av professionella. I mittensektionen, F2 och F3, finns fyrverkerier för de som fyllt 18 år.

– Det är bengaliska eldar, fontäner, raketer utan pinne och då framför allt tårtor – en låda som innehåller ett antal rör som skjuter upp olika effekter och där man tänder en stubin, säger Rolf Weinander som understryker att här alltid finns ett ålderskrav.

– Man får alltså inte gå och köpa fyrverkerier till sina barn.

Finns en oro

Nytt för i år är pandemin, som av naturliga skäl lägger sordin på feststämningen. Vi uppmanas att hålla social distans, och många kommuner har även avstyrt årliga offentliga fyrverkerifiranden så att folksamlingar inte ska kunna uppstå.

Tanken är att folk ska stanna hemma helt enkelt. Men kommer det att leda till färre fyrverkerier, mindre busliv och i förlängningen mindre skador?

– Det är svårbedömt, säger Rolf Weinander.

– Det som är en liten oro är att kommuner har ställt in sina arrangemang till följd av pandemin, vilket skulle kunna innebära är att fler köper eget och vill skjuta själva.

Fakta: Regler för raketer

Det nya tillståndskravet för raketer med styrpinne gäller från den 1 juni 2019 och kräver tillstånd från kommunen för användning av explosiv vara samt att man gått en så kallad B- eller C-utbildning.

Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen.

Du måste ha fyllt 18 år för att köpa, inneha eller avfyra fyrverkerier. Langning till dem som är under 18 är förbjudet.

Raketer med mer än 75 gram krut, miniraketer och smällare är förbjudna i Sverige, liksom andra fyrverkerier med knall som främsta effekt.

Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt att de behöver åka till akuten. De allra flesta olyckorna inträffar vid nyår.

Källa: Polisen och MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!