Vaccinet är ett så kallat dna-vaccin, där en naken dna-molekyl som kodar för coronavirusets klubbliknande utskott injiceras direkt i muskeln. De möss som användes i försöket utvecklade höga halter av antikroppar och ett T-cellsförsvar mot covid-19, enligt studien som publiceras i Scientific Reports.
En fördel med att injicera naket dna, i stället för att utnyttja ett tomt virushölje, är att kroppen inte kan utveckla immunitet mot själva transportviruset, vilket i så fall minskar effekten av dos nummer två. Dessutom kräver dna-molekylen inte extremt kall förvaring.
– En annan fördel är att vårt vaccin först retar det medfödda immunförsvaret, så att immunsvaret i slutänden blir mycket starkt. Därför räcker det med små doser, säger forskargruppens ledare Peter Liljeström, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet.
Han understryker att vaccinet än så länge bara är testat i djurförsök. Forskargruppen har än så länge inga konkreta planer på kliniska försök.