Fyra coronatester – långsamt är säkrast

En pinne i näsan eller ett stick i fingret? Nu finns flera tester – snabba som långsamma – för att se om man bär eller har burit på coronaviruset. Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten redogör för testerna och deras tillförlitlighet.

Långt in i näsan – snabbtester för att påvisa infektion måste tas av vårdpersonal. Arkivbild.

Långt in i näsan – snabbtester för att påvisa infektion måste tas av vårdpersonal. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2020-11-30 20:15

PCR-test för infektion

Provet visar: Pågående infektion

Så tas provet: PCR-testerna tas genom ett prov i näsan eller svalget med en pinne. Provet läggs i ett rör med en transportvätska.

PCR-testerna har också utvecklats för egenprovtagning, som innebär att man själv för in en pinne i näsan, samt samlar in lite saliv. Då behövs inte sjukvårdspersonalens hjälp för själva provtagningen.

Så analyseras provet: Testerna måste analyseras på laboratorier, och kapaciteten är begränsad. På laboratoriet körs proverna i en särskild PCR-maskin, som det nu råder global brist på. Efter två, tre dagar kommer svaret.

Så säkert är det: Känsligheten 99,7 procent. Metoden är beprövad och testet är högkänsligt, det kan hitta även mycket låga virusnivåer.

Säkerheten för PCR-testerna är hög, men det har förekommit tester som varit felaktiga på grund av olika problem med utrustningen eller analyserna.

– PCR-testerna är en etablerad metod som används för en rad sjukdomar. Alla regioner upphandlar laboratorieresurser från kliniskt mikrobiologiska laboratorer, säger Karin Tegmark Wisell

Det finns ett tiotal stora tillverkare av testerna runtom i världen, berättar hon. En del svenska regioner tillverkar sina reagenser själva.

– Det är som våffelsmet, en del köper färdig våffelmix, medan andra blandar sin egen smet, säger Karin Tegmark Wisell.

Antigentester – snabbtest för infektion

Provet visar: Pågående infektion

Så tas provet: En lång pinne förs in genom näsan för att skrapas mot det bakre övre svalget. Provet måste tas av vårdpersonal, så långt in kan ingen peta själv.

Så analyseras det: Analysen görs direkt i provkitet utan att något laboratorium behöver anlitas. Svaret kommer snabbt, som snabbast efter en kvart.

Så säkert är det: Känsligheten anges till 99 procent, men det är här problemen med snabbtesterna finns – testet kan visa falskt negativt resultat om mängden virus inte är tillräckligt hög.

Antigentesterna fungerar på ett annat sätt än PCR-testerna, förklarar Karin Tegmark Wisell.

– Antigentestet hittar skalproteiner i viruset, och då krävs ganska stora virusmängder, säger hon.

Snabbtesterna är träffsäkra när väl tillräcklig mängd av viruset finns, men det kan ändå innebära en risk att använda dem fel, förklarar hon. Därför är användningen omdiskuterad.

– Om tio personer med covid-19 testas, och fem har höga nivåer och fem har låga nivåer, så kommer snabbtesterna bara hitta dem med höga nivåer. PCR-tester hittar alla.

Därför Folkhälsomyndigheten tvekat, men nu öppnat för att de kan användas i specifika situationer, som till exempel på vårdcentraler inför vård, på akutmottagningar eller i samband med smittspårning på äldreboenden.

– De är ett komplement, men man måste använda dem på ett smart sätt.

Antikroppstest analyserat på laboratorium

Provet visar: Om kroppen har reagerat på viruset genom att tillverka antikroppar. Antikroppar kan visas tidigast två till tre veckor efter infektion.

Så tas provet: Av vårdpersonal, med blodprov i armvecket.

Så analyseras det: På laboratorium

Så säkert är det: Säkert, men inte 100 procent.

Ännu vet man inte tillräckligt om antikroppar mot sars-cov-2, som viruset som orsakar pandemin kallas. Antikroppar gör så att viruset inte blir insläppt i cellerna.

– Man försöker ta reda på vilka typer av antikroppar som krävs, och vilka nivåer.

Förhoppningen för framtiden är att man genom antikroppstester ska kunna avgöra om mängden och typen är tillräckligt för att ge skydd mot sjukdomen. Men där är man inte ännu, förklarar hon

Antikroppstest – snabbtest

Provet visar: Om kroppen har reagerat på viruset genom att tillverka antikroppar. Antikroppar kan visas tidigast två till tre veckor efter infektion.

Så tas provet: Blodprov genom stick i fingret. Provet kan tas utanför vården, som exempelvis på apotek eller arbetsplatser.

Så analyseras det: Analysen sker direkt i provtagningskitet, då blod droppas på en pappersremsa. Svaret kommer snabbt, cirka 15-30 minuter.

Så säkert är det: Snabbtesterna är inte riktigt lika säkra som de som analyseras på laboratorium.

Snabbtesterna är både mindre känsliga om mindre specifika, berättar Karin Tegmark Wisell. De kan "förvirras" av andra coronavirus som man haft. Fast man vet inte säkert ännu om antikroppar mot andra, liknande virus också ger ett skydd mot covid 19, förklarar hon.

Fakta: Så många har testats

Testa, testa, testa –Världshälsoorganisationens (WHO:s) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade världens alla länder att få fart på testningen i början av pandemin.

Men här i Sverige har testningen gått sådär. Åtminstone till en början. Först sent i våras kom testningen igång brett, strax innan smittspridningen klingade av för sommaren.

Under hösten har betydligt fler testats för pågående infektion, men kapaciteten har på flera håll slagit i taket och testningen har begränsats. Nu har Folkhälsomyndigheten öppnat för att använda så kallade snabbtester, eller antigentester, för att påvisa virusförekomst i vissa lägen.

Fram till och med vecka 47 hade 261 000 personer testats för pågående infektion, och 31 000 för förekomst av antikroppar.

Källa: WHO, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!