– Det är ingen skillnad på patientmaterialet, men i Sverige arbetar läkare på akuten framförallt under sina första år i yrket och de flesta har ingen specialistutbildning på akutsjukvård. I USA möter patienten läkare som jobbat ett halvt yrkesliv med akutsjukvård, svarar Nicholas Aujalay på frågan om vad Sverige har att lära av USA.
Han är på plats för första gången på akuten i Nyköping för vad som ska bli ett långsiktigt samarbete med lasarettets akutläkare Olof Rydin. Ungefär en gång i månaden ska Nicholas Aujalay komma för en dag på akuten i Nyköping respektive på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
När Olof Rydin började sin anställning på Nyköpings lasarett 2013 var han den förste specialistutbildade akutläkaren i Sörmland. Nu har akuten tre ST-läkare under utbildning till specialist. Ytterligare tre ST-läkare tjänstgör på akuten i Eskilstuna.
– I Sverige är läkare normalt på akuten under sin AT-tjänstgöring, innan de har gjort sin specialistutbildning. Det finns också få specialister på akutsjukvård som kan handleda, berättar Olof Rydin.
– Här i landet är det alltså av tradition de minst utbildade som har hand om de svårast sjuka patienterna. Det vi håller på med är att bygga upp en strukturorganisation. Det är ett långsiktigt arbete som kräver att man har politikerna och opinionen med sig, säger Nicholas Aujalay.
Vad är speciellt med akutsjukvård?
– Man kan säga att en akutläkare är en specialist med bred kompetens. Vi ska kunna göra en första bedömning och behandling av alla sjukdomar och patientgrupper, säger Olof Rydin.
– Akuten är symtombaserad och den mest beslutsintensiva vården. De som söker sig hit är de som gillar att det händer saker, säger Nicholas Aujalay.
Att öka specialiseringen inom akutsjukvården handlar krasst om att rädda så många liv som möjligt, anser han.
– Nu flyttas patienter mellan kliniker eller rent av sjukhus för att det inte finns en specialist som kan just det området. Med akutläkare slipper man det.
– Den första insatsen som görs innan man har hela bilden är ofta avgörande. Det är viktigt att den blir så rätt som möjligt, säger Olof Rydin.