Integration med avstamp i de mänskliga rättigheterna

Kontakter i vardagen kan vara vägen till det nya jobbet eller det första hyreskontraktet. Men när våra värderingar skiljer sig åt kan det vara svårt att lära känna varandra. Bi Puranen anser att vi inte ska utgå från religion och åsikter – utan mänskliga rättigheter.

Integration2016-08-17 08:29

Fyra av tio svenskar känner ingen invandrare som kommer från ett land utanför Europa, enligt en undersökning av SvD/Sifo.

– Det är den stora frågan hur man startar kontakter mellan människor. Att överbrygga motsättningar sker genom mötet mellan människor. När vi lär känna varandra ser vi att vi är lika som människor med samma förhoppningar och oro, säger Elisabet Thorp, flykting- och integrationssamordnare för Nyköpings församling i Svenska kyrkan.

Man pratar ofta om kulturella bryggor. Det är svårare att komma in i samhället om värderingarna skiljer. Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, som kommer att prata vid Forum dagarna, har gjort en mätning om hur olika länder ser på kvinnor och immigranters lika rätt till arbete.

– De nordiska länderna är högst och tycker att både kvinnor och immigranter har lika rätt till jobb som män och majoritetsbefolkningen. I Östeuropa tycker man inte att immigranter har samma rätt till jobb och i Mellanöstern tycker man inte att kvinnor har det. Och då ser vi hur det blir problem när de kommer hit till norden där vi ser det som en självklarhet. Vi har olika värderingar. Och det måste vi arbeta med.

I FN-skrapan i New York hänger alla FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. De är universella och nästan alla länder i världen har gemensamt accepterat dem. Pratar man integration är det där man ska ta avstamp, enligt Bi Puranen.

– Kvinnor i Norden har haft tunga rättigheter ända sen medeltiden, det är inte något som har tillkommit under 60-talet, utan vi har haft tidiga lagstiftningar. Även om vi inte har haft samma rättigheter som män så har vi till exempel haft arvsrätt och när vi först i världen fick en gemensam skola gällde den lika för flickor och pojkar från början.

Bi Puranen menar att det krävs en aktiv kunskapsöverföring för att förbättra integrationen. I svensk lagstiftning har vi både rättigheter och skyldigheter.

– Vi lärde oss tidigt att vi alla har ansvar för de fattiga. Det är ett djupt rotat system som man inte ska rucka på. Det stämmer bra med de mänskliga rättigheterna.

Det är inget som har med religion och åsiktsfriheten, menar hon. Utan handlar snarare om att man inte får bryta mot de mänskliga rättigheterna.

– Karl Popper skrev 1945, att vill vi ha ett öppet samhälle måste man sätta gränser mot de som är intoleranta. Tolerans betyder inte att man tolererar vad som helst.

Trots att tre av fyra svenskar anser att integrationen fungerar dåligt (Svd/Sifo) är Bi Puranen positiv.

– Det här kommer att gå bra. Men det krävs att vi alla står upp för människors rättigheter och de skyldigheter som följer med dem – till det behövs civilkurage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om