Janne och Mimmi skapar ett bohemiskt paradis

Murrigt , mjuka linjer och saker att upptäcka i varje vrå.

– När vi tog över här så fanns det ingenting. Många kanske skulle bli avskräckta, men vi såg det som en tom palett, säger Mimmi Grip.

23 juli 2019 15:13

När Janne Waijnstad och Mimmi Grip tog över kolonistugan för drygt tre år sen så fanns ingenting förutom en ståndaktig gran.

– Den tog vi bort men den blev den finaste julgranen vi haft, berättar Mimmi.

– Vi föll för närheten. Man kan ha en oas men samtidigt vara närvarande och delaktig i barnbarnens liv.

Nu prunkar trädgården runt stugan. Klätterrosor, riddarsporrar, ett välfyllt jordgubbsland, daggkåpor och en mängd andra blommor och växter skapar en härlig atmosfär.

– Vi vill ha en levande trädgård, inte bara raka kanter, säger Janne. Dottern My Waijnstad som är på besök håller med.

– Antingen älskar man det bohemiska eller så avskyr man det, men det är en kolonilott - det ska inte vara perfekt, säger hon.

Men paret är inte några direkta nybörjare på trädgård. Janne (som många kanske känner igen från Albertssons körskola) har ett förflutet som trädgårdsmästare. Mimmis pappa hade butiken "Frukt och blommor" som låg i korsningen Ringvägen/Hornsgatan. Omständigheterna tog dem från Stockholm till Öland och så småningom till Nyköping.

– Det är så lustigt. Grannen här på "kollot" har bott på samma lilla gata som mig i Stockholm, säger Mimmi.

Överallt på den lilla lotten kan man upptäcka nya saker. Som ett träklot på ett torn där en klätterros breder ut sig, eller en rostig detalj här och där. Mycket i trädgården är byggt av befintligt material, växtstöden är gjorda av grenar.

– Pappa är lite som en uppfinnarjocke som ser möjligheter i allt, säger My och tar upp cockerspanieln Kåre som är stammis på "kollot".

– Jag tycker att en trädgård ska vara förlåtande. Vi jobbar mycket med att det ska vara lättskött. Det ska inte vara kravfyllt då är det lätt att glädjen försvinner, säger Janne.

– Det blev till exempel inget i växthuset i år, eller barnbarnen har lite minimeloner därinne. Men det spelar ingen roll.

Paret har bland annat valt att ta bort en stor del gräsmatta, just för att slippa klippa gräset. Många av växterna klättrar och breder ut sig och kräver inte så mycket underhåll. Rosor är ett rikt inslag runt stugan.

– Rosorna som växer runt rosgången har jag köpt i Helsingborg, de har ett rosarium där så det finns ett enormt utbud, berättar Janne. Men en ros hittade de närmare. En mörkt lilla ros, "Skedarosen" hittades hos en lokal blomsterhandlare.

– Jag älskar släktforskning och "Skedarosen" kommer från den lilla ort där jag har mitt ursprung, berättar Mimmi och konstaterar:

– Det är de små detaljerna som gör det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Nordin