– Vildsvinen är ett stort problem för lantbrukarna. Det borde skjutas mer, säger Fredrik Sjöberg.
De mörka bestarna käkar upp hans höstvete och kan lätt plöja upp en hel åker på nolltid. Så han vill helst inte ha dem i närheten i levande tillstånd.
– Skadorna efter vildsvinen kostar oss lantbrukare enorma pengar. Men de är också en resurs, det är bra mat.
Han jagar själv. När frysen är full är den full. Närmaste anläggning som kan ta emot köttet ligger rätt många mil bort och då minskar motivationen att fortsätta jaga.
– Det är knappt värt besväret att åka dit.
Syftet med uppsamlingspunkten i Jönåker är att fler vildsvin ska skjutas. Lantbrukarna får behålla mer av sina skördar och köttet kommer ut på marknaden. Kropparna hämtas av ett slakteri som styckar och förädlar köttet.
Länsstyrelsen och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling bidrar med 40 procent av investeringskostnaderna för vildsvinscentralen i Jönåker.
Vildsvinen är särskilt intresserade av att mumsa på vetefälten mitt i sommaren. Då bildas stärkelse i axen. En delikatess svår att motstå.
– När vetet är mjölkmoget blir det som knark för vildsvinen. Då behöver man jaga varje natt. I annat fall kan det räcka med att man skjuter ett för att de andra ska sticka, säger Fredrik Sjöberg.
Han deltar i den årliga "Vildsvinsnatta" då jägare i Sörmland jagar vildsvin som doneras till skolor och äldreboenden.