Den 8 januari var sista dagen för EU-kommissionen och övriga EU-länder att lämna synpunkter på regeringens förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Inga synpunkter lämnades in och lagförändringen som debatterats och utretts i flera år ser nu ut att snart bli verklighet till sommaren.
För producenter som omfattas av förslaget innebär det en möjlighet att utveckla verksamheten och för Kent Karlsson, som driver Bryggeri Stenstugan i Jönåker, kan en lång väntan snart vara över.
– Jag har haft en plan i åtta år och bara väntat på att det här förslaget ska gå igenom. Det var därför jag en gång byggde bryggeriet, när det började talas om att gårdsförsäljning eventuellt skulle tillåtas, säger han.
Förslaget innebär att verksamheter måste erbjuda en kunskapshöjande upplevelse i anslutning till försäljningen. Idag erbjuder flera bryggerier och gårdar en dryckesprovning eller rundvandring, den typ av upplevelse kommer att bli obligatorisk för de som vill sälja sina drycker.
– Under våren ska jag bygga en lokal till där man kan ha dryckesprovningar. Det blir ett attefallshus så det kommer få plats med ungefär åtta till tio personer per provning. Vi får se om det hinner bli klart till juni men verksamheten ska komma igång i sommar, säger Kent Karlsson.
I takt med att folk börjar söka sig till bryggeriet, som ligger en bit in i ett skogsområde utanför Jönåker, ska sortimentet utökas.
– Det kommer bli nya produkter framöver, det har jag planerat för i och med att möjligheterna till utökad verksamhet nu öppnas. Det blir en whisky som legat i tre år på ekfat och sedan har jag ett prov på ett äppeldestillat som ska bli en äppelbrandy. Det blir dock i så pass små mängder så det är inget jag kommer sälja via Systembolaget. Det kommer bli exklusiva produkter som man kan köpa här på gården, det är tanken, säger Kent Karlsson.
Lagförslaget beräknas omfatta omkring 600 bryggerier, destillerier och vingårdar i Sverige. Den siffran omfattar dock inte verksamheter som idag producerar alkoholfria drycker, men som tack vare förslaget kan tänkas förädla sina produkter. Musterier som tillverkar juice och saft kan genom förslaget ges möjlighet att produktutveckla och utöka sina sortiment.
Annica Lundblad tog tillsammans med sin man över Lasätter gård i höstas, producerar man bland annat flädersaft.
– Det är jättespännande tycker jag. Vi har en av de största fläderodlingarna i Sverige, så vi funderar på hur man kan produktutveckla alkoholhaltiga drycker. Man skulle kunna göra fläderchampagne eller något sådant, men det är inget som är klart i dagsläget, säger Annica Lundblad.
En annan som ser positivt på förslaget är Johan Wachtmeister, moderat ledamot i Nyköpings kommunfullmäktige och ägare av godset Christineholm.
– På Christineholm är vi inne på att utveckla ett företagskluster där vi jobbar med andra leverantörer, så i våra lokaler skulle det vara väldigt passande och roligt om det finns en aktör som vill bedriva en verksamhet för tillverkning av alkoholhaltiga drycker. Om förslaget går igenom kommer det öka intresset för landsbygdsföretagande, säger Johan Wachtmeister.
Den 21 januari lämnar regeringen sin preposition till riksdagen för behandling. Om allt går deras väg träder förslaget i kraft den första juni.