När SSAB behöver biogas i mängder kan en del av den komma att produceras i Jönåker. Lantbrukaren och Jönåkersbon Kjell Johansson är intresserad av det projekt som LRF, SSAB och Linköpings universitet driver.
– Jag sitter med i LRF:s regionstyrelse och vi tittar på det här, hur vi ska kunna ta fram biogas till SSAB, vi tror på det. Det är ett jättestort projekt då lika mycket som dagens svenska biogasproduktion behövs. Det blir lite överväldigande, men man måste börja någonstans, säger han.
– Det här projektet är jätteintressant, men det går inte att dra ihop i Oxelösund. Det måste ut på landsbygden i Sörmland och nordöstra Östergötland. Man får bygga gasanläggningar där och sedan köra biogasen till Oxelösund, fortsätter Johansson.
En anledning till att biogasen bör framställas i närheten av åkrarna är enligt Johansson att det krävs sådana enorma mängder gödsel och att korta transporter då är avgörande för att få det att fungera.
När skulle en sådan här anläggning kunna vara på plats i Jönåker – förutsatt att projektet går som ni önskar?
– Ett stort aber är miljötillståndet. Man lämnar in en ansökan till miljöprövningsdelegationen och de är fruktansvärt underbemannade. Förra gången tog det fyra år från att vi lämnade in ansökan till att vi fick tillståndet. Om de skulle ta och prioritera ärendet blir det annorlunda.
Johansson har varit med om ett biogasprojekt tidigare – och det slutade inte lyckligt. För cirka tio år sedan började han och några andra lantbrukare titta på att bygga en anläggning för framställning av biogas i Jönåker. Efter flera års arbete gick projektet om intet.
– Tanken var att vi skulle sälja biogasen till Sörmlandstrafiken, men i slutändan valdes ett annat bränsle till bussarna. I sista stund backade sedan det finska företaget som var huvudägare till projektet ur. Det lades ner för ett par år sedan.
Nu kan dock planerna på att tillverka biogas i Jönåker vakna till liv igen. Om Kjell Johansson skulle kunna få en inkomst från det så är SSAB:s omställning inte enbart positiv för honom. Han ogillar tanken på att den planerade kraftledningen är tänkt att gå över hans mark. En oro han delar med ett flertal markägare på den sörmländska landsbygden.
– En luftledning kommer att störa landsbygden och jag tycker inte om det. Jag vill att de ska gräva ner ledningen i stället.