Få juleljusen att brinna längre

I ett hamnmagasin med anor från 1700-talet lever en antik tradition vidare.

Nyköpings Ljusfabrik har funnit sen början av 90-talet och har sen dess bytt ägare två gånger.

Nyköpings Ljusfabrik har funnit sen början av 90-talet och har sen dess bytt ägare två gånger.

Foto: Sandra Nordin

Jul2019-12-08 17:46

Runda, julgransformade, kantiga, långa eller korta. På Nyköpings ljusfabrik finns ljus av alla de slag. På översta våningen står Åsa Almberg och Gun Götheus. De gjuter ljus för fulla muggar.

– Jag finner ett lugn när jag är här, berättar Åsa Almberg medan hon gör hål i ett redan gjutet ljus och fyller på med mer stearin. 
Ljusfabriken förvärvades 2013 av Anna Götheus och Patrik Teinmark. Då kunde de inte mycket om ljus eller ljusstöpning. 

– Vi hade ju såklart stöpt ljus hemma till jul, jag kommer ihåg när man stod i källaren och mamma skrek "Stäng dörren! Ljusen blir sneda!" när pappa klev in genom ytterdörren, skrattar Roland Götheus, pappa till Anna. Han berättar att de som tur var fick många goda råd och tips av de tidigare ägarna till ljusfabriken och att de med årens gång lärt sig betydligt mer om levande ljus.

– Men sen är det ju så, att ju mer man vet desto mer inser man att man inte kan, säger Roland.

Att stöpa ljus är en tradition med anor från 500 år före Kristus. Då var ljusen dock inte gjorda av stearin utan av talg. Stearinet började användas först på 1830-talet. 

Två våningar ner står Rolf Almberg och stöper ljus. Långsamt doppar han vekarna i stearinet. Mellan doppningarna behöver ljusen vila så ljusmassan hinner stelna. Ett riktigt tjockt ljus kan ta flera dagar att stöpa. Något att ha med i planering nu när det barkar mot ljusens stora högtid.

– Nu har vi mycket att göra, men här finns chokladdoppade pepparkakor och glögg så vi får julstämning vi också, skrattar Roland.

Ta hand om ditt ljus!

Om du tar hand om ditt ljus har du glädje av det längre, då brinner det nämligen längre.

Klipp av vecken till cirka en centimeter innan du tänder det. Blir lågan för stor, släck ljuset och klipp av veken och tänd ljuset igen.

Första gången du tänder ett ljus, se till att ljuset är tänt så länge att stearinet smälter ända ut till kanten. Gör det inte det kommer bara ljusmassan i mitten brinna och då blir du av med brinntid på ditt ljus.

Lämna aldrig levande ljus utan uppsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!