Det vet Elisabeth Lundmark, som byggt pepparkakshus nästan varje år sedan tonåren. Pepparkakshuset hon byggde i år föreställer Vagnhärdas tågstation och var ett beställningsarbete från Trosa fastighetsförening. Huset såldes för 2500 kronor och pengarna skänktes till UNICEF.
Elisabeth Lundmark börjar med en hemmagjord deg. Blir den dålig så köper hon degen istället.
– Det brukar bli bäst då, säger hon.
Först kavlar hon ut degen, och sedan skär den utifrån mallar och sätter in i ugnen. När det är klart efterskär hon med en skalpell så att väggarna och taket blir rakt. Det är enklare att efterskära när den fortfarande är varm och mjuk. Annars spricker den, förklarar hon.
– Skalpellen är min bästa vän!
Om det är något hon tydligt avråder från så är det smält socker som lim.
– Det är helt värdelöst. När man har satt dit det så är det fast. Om du sätter den fel kommer det att sitta fel.
Istället använder hon sig av hemmagjord kristyr. Hon sätter ihop väggarna med det den första dagen, och nästa dag sätts taket på plats. Eftersom det tar lång tid för kristyren att torka, så kan man justera om allt tills det blir rakt och rätt.
Om efterskärningen blev fel tipsar hon om att använda ett rivjärn. Om du försiktigt river på väggens sidor, eller vid fönsterna, är det enkelt att få det rakt. Till fönsterna kan man smälta karameller i en slev i ugnen. Häll sedan ner de i fönsterhålen med hjälp av sleven och vänta tills det stelnat. Hela processen berättade hon tar cirka 30-40 timmar.
Vid dekorationen påpekar hon att det är viktigt att hitta sin egna stil.
– Prova tills du hittar ett formspråk som är lätt för dig.
För att göra det enklare att dekorera med kristyr, gör den mjuk och smidig. Då blandar hon en äggvita och tre deciliter florsocker tills det blir tjockt. Droppa i lite vatten i taget tills den nästan flyter ihop. Se till att konsistensen på kristyren är mjuk och smidig.
Ibland händer det dock att en av bitarna går av. Då är det bara att göra om. Om det är ett litet hörn kan man ibland laga med kristyr, men om mycket är trasigt är det inte värt att försöka limma ihop det.
Att baka en del tar inte så lång tid.
– Det är lite det som är charmen med pepparkakshus. Man vet aldrig om det går bra förrän det är färdigt, säger Elisabeth Lundmark.