I förra veckan rapporterade Kuriren om kommunalråd Göran Dahlströms (S) och regionråd Monica Johanssons (S) brev till Nordiska museets om beslutet att stänga Julita gårds besöksverksamhet på obestämd tid.
Något de båda ansåg var helt oacceptabelt. Ilskan var även stor över att det kom som en blixt från klar himmel utan att Katrineholms kommun och region Sörmland hade informerats. Svaret kom blixtsnabbt från Nordiska museets styresman Sanne Houby-Nielsen och under tisdagsförmiddagen hölls ett digitalt möte.
– Vi informerades om det ekonomiska läget och det här är den största krisen i Nordiska museets historia. De har ett fruktansvärt ekonomiskt tryck de närmaste åren och frågan är om de kommer att klara det, säger kommunalråd Göran Dahlström (S).
Efter mötet har pendeln svängt och vredesmod har vänts till samförstånd om att göra det bästa av situationen.
– De var absolut inte omöjliga att diskutera med och var väldigt positiva till att vi vill hjälpa till. Jag, Monica Johansson och andra politiker kommer nu att sätta tryck på regeringen med kulturministern i spetsen. Mer statliga medel måste till för att Julita gård inte ska raderas ut helt.
Nu har ett samarbete inletts för att rädda nästa sommars aktiviteter på besöksmålet, även om Julita gård bara kommer att hålla parken öppen.
– Väldigt brett ska vi försöka aktivera alla tänkbara parter för att se om vi tillsammans med Nordiska museet kan genomföra aktiviteter som kan vara roliga för barn och vuxna. Det känns mycket mer positivt nu och vi ska göra allt vi kan för att göra något bra av det här, förklarar Göran Dahlström.
Hoppet står till att ideella och kreativa krafter vill hjälpa till att lyfta Julita gård tillsammans med Katrineholms kommun och region Sörmland.
– Det kan vara allt från teatergrupper till idrottsföreningar. Det kommer inte att bli som förut, men vi vill brygga över ett par somrar med ett hyggligt program under tiden Nordiska museet övervintrar och får ihop sin ekonomi.
I januari kommer nästa möte att hållas med Nordiska museet.
– Då ska vi klara ut vem som ska göra vad, tillsätta en projektgrupp och titta på om det finns aktiviteter som går att lägga på Julita gård. Målsättningen på sikt är att komma tillbaka till att Julita gård ska bli lika bra som förut och vi ska även fortsätta arbetet med världsarvsprojektet, säger Göran Dahlström.