Eftermiddagens fina duggregn har lockat fram mördarsniglarna i Gunila Johanssons trädgård. Bokstavligen överallt kryper det rödbruna, slemmiga sniglar. 200 exemplar i varierande storlekar plockas på en kvart.
– Det är tröstlöst, säger hon.
Gunila Johansson och Monica Pirin bor vid Fogelstad. Deras trädgårdar är omgivna av en hage och åkermark. De är grannar med gröna fingrar och har både blommande rabatter och grönsaksodlingar.
I år har mördarsniglarna mumsat i sig det mesta som är ätbart. Av jordgubbarna, dillen, morötterna och salladen återstår bara sorgliga rester.
– Persiljan är det enda som klarat sig, säger Gunila Johansson.
Gunila Johanssons trädgård har den största invasionen av mördarsniglar. Sedan maj har hon plockat mördarsniglar på sina 1 800 kvadratmeter. I trädgårdsdagboken har hon antecknat antalet: i söndags 392, i måndags 707 – och förra lördagen 973.
En vinter utan snö och tjäle men mycket regn som gav konstant väta på tomten tror grannarna ligger bakom årets explosion av antalet mördarsniglar. På ställen där gräsklipparen inte kommer åt trivs de bäst.
– På ett ställe plockade jag 85 sniglar på en kvadratmeter, säger Monica Pirin som hjälper sin granne i snigelkriget.
Kvällarnas snigeljakt gör Gunila Johansson med en vinylhandske på plockarhanden och en tvåliters fryspåse i den andra handen.
– Efter ungefär tvåhundra sniglar är handsken så slemmig och kletig att det inte går att plocka längre. Tre-fyra handskar går åt på en kväll.
Gunila Johansson har ett fack i frysen avdelat för påsarna med sniglar.
– Jag brukar säga "natti, natti, nu blir det vinter" när jag lägger in dem i frysen. Det ska vara det snällaste sättet att ta död på dem. Vintern blir det ju i naturen också.
Monica Pirin väljer att klippa sniglarna, och stoppa i dubbla plastpåsar som åker i soptunnan.
I kampen mot de ovälkomna inkräktarna använder de också snigelgift för ekologisk odling. Sniglarna somnar in för alltid, och när artfränderna mumsar på den döda snigeln går de samma öde till mötes.
– Utefter vår grusväg ligger det mördarsniglar i klungor. Nästa år måste vi börja tidigare, och strö ut gift mot vägen, säger Monica Pirin.
På Naturhistoriska riksmuseet skrattar jourhavande biolog Mattias Forshage när han hör att frågan handlar om mördarsniglar.
– Det är ett antal frågor varje dag om mördarsniglar. Mördarsniglarna är intimt kopplade till odlade grödor med friska köttiga delar och ställer till bekymmer i trädgårdar. I vissa fall kanske man ska överväga att inte ha odlingar.
Han konstaterar att han inte är någon expert på hur man blir av med dem, men rekommenderar att plocka dem. Fällor och salt kan också vara effektivt men tar också död på andra sniglar.
– Andra stora snigelarter, som till exempel pantersnigel kan vara bra att ha om det finns mördarsniglar i trädgården. Pantersnigel sägs vara revirhävdande och jagar bort andra sniglar. Det sägs också att de äter snigelägg.
Pantersnigeln är gråfläcklig och långsmal och går inte att förväxla med den rödbruna mördarsnigeln.
– Har man många sniglar brukar det vara mördarsniglar, även om det kan förekomma färgvariationer på dem. Det är sällan några andra sniglar har massuppträdanden.
Mattias Forshage konstaterar att mördarsniglarna sprids av människor.
– När man planterar nya växter kan det följa med ägg och småsniglar. Sedan ökar de fort i antal.