För fyra veckor sedan kom chockbeskedet: Julita gård pausar den publika verksamheten, upp till fem tjänster försvinner, och museianläggningen kommer inte längre att vara en egen verksamhet inom Nordiska museet.
Information som fick Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) och regionens Monica Johansson (S) att ryta ifrån och begära ett möte.
– Vi tog kontakt med kommunen på en gång när de hörde av sig. Det är sant att vi kunde ha varit snabbare att få till det här mötet, vi gick lite om varandra, säger Sanne Houby-Nielsen som är Nordiska museets högsta chef, eller styresman som det heter i stiftelsen.
Precis som Göran Dahlström är hon positiv efter mötet.
– Det var ett väldigt varmt möte, och kändes otroligt bra även om det var digitalt. Vi har en gemensam grund att stå på i det att vi alla värnar om Julita gård, säger Houby-Nielsen som ser fram emot ett långsiktigt samarbete.
Den pågående pandemin har drabbat kultur-Sverige hårt och många museum blöder ekonomiskt. Folkhälsomyndighetens restriktioner har strypt verksamheterna och intäkter har uteblivit.
– Nordiska museet är i sin största kris. Nu är det extra viktigt att ha ett bra samarbete kring Julita gård som vi alla brinner för, säger Houby-Nielsen.
Stiftelsen Nordiska museets är semikommersiell, egna intäkter och statliga anslag får i vanliga fall verksamheten att gå runt.
– Julita gård har inte en egen ekonomi men verksamheten där har inte gått runt, den kräver tillskott på många miljoner kronor varje år, säger Houby-Nielsen.
En förklaring är kostnaderna för att bevara museibyggnader och föremålssamlingar på Julita, som ligger i stiftelsens uppdrag.
Sanne Houby-Nielsen ser fram emot nästa möte, i januari, med regionen och kommunen.
– Med gemensamma krafter ska vi se hur vi kan ta oss igenom de närmaste åren.
För Sanne Houby-Nielsen vet att tuffa år väntar. Det är inte förrän nästa år Nordiska museet kommer veta hur hårt drabbade de är. Och oavsett vad som händer med pandemin befinner sig besöksnäringen i en omställningsprocess, enligt Houby-Nielsen.
Internationellt, nationellt och lokalt har besöksnäringen förändrats. Människor har hittat nya intressen under pandemin. Det handlar det om långvariga effekter och det kommer att ta lång tid innan besökssiffrorna är tillbaka på 2019 års nivå.
– Det känns bra att ha kontakten med region och kommun och inte stå ensamma i den här frågan, säger Houby-Nielsen.
Sanne Houby-Nielsen understryker gång på gång hur mycket Julita gård betyder för Nordiska museet. Hon är rädd att många har missförstått vad som händer.
– Vi har aldrig sagt att vi ska ha stängt för gott. Som vanligt har vi stängt på vintern, och under sommarmånaderna kommer parken att vara öppen. En rad av våra samarbetspartners kan fortsätta med sina evenemang, som kosläpp och julmarknader. Det har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med.
Men precis som Kuriren tidigare har rapporterat kommer den publika verksamheten att pausas. Butik, kafé och samtliga byggnader kommer att vara stängda. Pausen gäller till att börja med under nästa år, och längst till år 2025.
Att Julita gård 2018 vann Stora Turismpriset visar enligt Sanne Houby-Nielsen att Nordiska museet har en vision med museigården, som är ett av Sörmlands största besöksmål.
– Så länge som så många brinner för Julita är det ingen risk att Julita inte öppnar igen, säger Sanne Houby-Nielsen.