Restaurang Aira har varit en framgångssaga för Tommy Myllymäki. Lyxkrogen som ligger på Djurgården i Stockholm öppnade 2020 och redan det första året tilldelades den sin första stjärna i Michelinguiden. I måndags fick Tommy Myllymäki och hans team på Aira motta sin andra.
– Att få en utmärkelse av den ultimata guiden är ett skönt kvitto för hela teamet att vi gör något bra. Men ännu viktigare är våra gäster. Från de får vi beröm varje dag, men aldrig några stjärnor, säger Myllymäki.
Två dagar efter utmärkelsen är han i Julita och styr upp sommaren på värdshuset tillsammans med den svenska Bocuse d'Or-vinnaren Gustav Leonhardt. Även här siktar man mot stjärnorna.
– Julita wärdshus är en helt annan produkt, lantlig, som passar i den miljö vi har runt oss här. Vi jobbar för att det ska vara en destination som man åker till för att äta god mat och få fin service.
Katrineholms egen stjärnkock hinner inte vila på lagrarna. Försommaren betyder högtryck på alla fronter för Tommy Myllymäki.
– Med en sådan här utmärkelse blir det extra mycket som händer runt omkring. Julita har bara varit igång ett par veckor, och det är mycket att fixa med för att skapa en bra struktur hela året här.
På Aira väntar stora förändringar under sommaren. Golvet i huvudmatsalen måste bytas och restaurangen stänger för renovering under åtta sommarveckor. I stället öppnas en pop up-restaurang på uteserveringen.
– Den blir mer casual, säger Myllymäki.