Bäver på menyn när Katrineholms hemmakockar syns i tv

70 tv-sugna hemmakockar i Katrineholm har intervjuats av TV4. Nu har fyra av dem valts ut – och kommer att laga allt från bäverstek till pizza i rutan.

Morgan Alling leder TV4:s matlagningsprogram Halv åtta hos mig, som i vår spelas in i Katrineholm. Bland annat kommer bäverstek att stå på menyn.

Morgan Alling leder TV4:s matlagningsprogram Halv åtta hos mig, som i vår spelas in i Katrineholm. Bland annat kommer bäverstek att stå på menyn.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Darko Vojinovic/TT, Tv4/Cmore

Katrineholm2021-03-16 20:54

När TV4 meddelade att Halv åtta hos mig skulle spelas in i Katrineholm, blev det fart på stans amatörkockar. Exakt hur många som sökte till programmet vill TV4 inte avslöja, men intresset var stort.

– Vi fick in många ansökningar, men framförallt fick vi in väldigt många tips på härliga hemmakockar, säger exekutiva producenten Karin Dofs i en mejlintervju med tidningen.

70 av de sökande valdes ut och blev intervjuade. Av dessa har nu fyra stycken vaskats fram, som kommer att delta i programmet, som på coronasäkert sätt spelas in i maj.

Halv åtta hos mig har funnits i över tolv år nu. Varje vecka sänds fyra avsnitt, där fyra personer i en stad turas om att bjuda varandra på trerätters middag. Efter maten sätter gästerna betyg, och när veckan är slut koras en vinnare.

undefined
Programledaren Morgan Alling ser sugen ut på en ny säsong av Halv åtta hos mig. Fyra av avsnitten spelas in i Katrineholm.

Kommande säsong gästar alltså programmet för första gången Katrineholm. Vilka fyra som kommer att delta, är hemligt fram till inspelningarna. I konceptet ingår att de inte ska känna till varandra innan det knackar på dörren hos den första värden.

Oftast är det fler kvinnor än män som söker till programmet.

– I Katrineholm var det roligt nog lika många män som kvinnor. Vi har tittat efter en härlig blandning av människor – olika åldrar, olika bakgrunder och med olika intressen. Och så klart med fyra menyer som inte är för lika varandra, säger Karin Dofs.

De sökande har velat laga all möjlig mat, både rätter från olika delar av världen och svensk husmanskost. Bland de sökande från Katrinholm har en del menyer sett lite annorlunda ut än annars.

– Vi såg mer mufflon och dovhjort i menyförslagen än vi brukar, säger Karin Dofs.

Deltagarna är i princip fria att laga vad de vill under tre timmar, bortsett från exempelvis rödlistad fisk och skaldjur.

De fyra menyerna som slutligen kommer att synas från Katrineholm, är något utöver det vanliga:

– Vi kommer serveras allt från bäverstek till pizza!

Medan kvällens värd lagar maten, går gästerna husesyn. Inte sällan hittar de spännande detaljer i hemmen.

Hur viktigt är det hur det ser ut hemma hos deltagarna som ni väljer ut?

– Hemmet är aldrig avgörande för att medverka, det viktigaste är att man vågar slå upp dörrarna till sitt hem för tittarna, och bjuda på sig själv och vällagad mat. Däremot är utmärkande inredningsstil eller hem en extra krydda, säger Karin Dofs.

Programmen kommer att sändas i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!