Låg i respirator i 25 dygn – får hjälp av specialteam

Efter 25 dygn i respirator väcktes Carina Lindahl. "Då kunde jag inte vända mig själv i sängen". Med hjälp av ett specialteam på Kullbergska är hon tillbaka på jobbet.

Carina Lindahl, sjuksköterska på Kullbergska sjukhuset, blev sjuk i covid-19 förra våren. Hon vårdades i respirator på Mälarsjukhuset i 25 dagar. Nu har hon börjat jobba halvtid, samtidigt som hon rehabiliteras av kollegor på en annan avdelning.

Carina Lindahl, sjuksköterska på Kullbergska sjukhuset, blev sjuk i covid-19 förra våren. Hon vårdades i respirator på Mälarsjukhuset i 25 dagar. Nu har hon börjat jobba halvtid, samtidigt som hon rehabiliteras av kollegor på en annan avdelning.

Foto: Jocke Serrander (arkiv)/Jimmy Persson

Katrineholm2021-05-30 21:10

Efter tio dagar med hosta och feber, som vandrade mellan 38 och 40 grader, åkte Carina Lindahl från Valla till akuten på Kullbergska. När röntgenbilderna på hennes lungor kom konstaterade läkaren att det inte behövdes något covidtest, och beställde ambulans. 

Carina Lindahl hann bara vara några timmar på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning när nästa läkarbeslut kom. 

– Klockan 03.30 på natten lades jag i respirator, och där försvinner mina minnen. 

Det var i slutet av april förra året, och under 25 dygn, som Carina Lindahl låg nedsövd och med andningshjälp. Den 17 maj väcktes hon. 

– De första dagarna har jag oklara bilder av, blandat med hallucinationer. Jag har inga minnen av att jag var rädd, men enligt min journal var jag ledsen och orolig. 

undefined
Carina Lindahl låg i respirator på Mälarsjukhuset förra året.

I början klarade Carina Lindahl inte ens av att vända sig i sängen. Hon behövde hjälp med allt, och fick stanna på sjukhuset i 61 dagar. 

Innan hemgången gjordes en bedömning för fortsatt behandling. En remiss gick till Kullbergska där ett specialteam bildats. 

– För mig har det betytt jättemycket att vården varit samlad, säger Carina Lindahl, som själv är sjuksköterska på Kullbergska sjukhuset. 

I teamet, som ligger under paramedicinmottagningen, ingår fysioterapeut, arbetsterapeut och kurator. Vid behov tar teamet hjälp av neuropsykolog, logoped och dietist. 

– Allt utgår från patienten, säger Bodil Mattsson, undersköterska och samordnare i teamet. 

undefined
Markus Lavergren och Bodil Mattsson tillhör ett team på Kullbergska sjukhuset som jobbar med att rehabilitera patienter som haft covid-19 och vårdats på sjukhus.

Enligt en fastställd mall går teamet och patienten igenom situationen. Sedan läggs rehabplanen upp. I dagsläget har teamet kontakt med ett tiotal patienter. 

– Första gången, i juli förra året, träffade jag en sjukgymnast i teamet. I början när jag tränade brydde jag mig inte så mycket. Jag mådde så dåligt, säger Carina Lindahl. 

Covid-19 slog hårt mot henne. Följderna av sjukdomen och respiratortiden lever hon fortfarande med: trötthet, fysiska smärtor, hjärntrötthet, mardrömmar och problem med balansen. 

Den som behöver hjälp av minst två professioner kan få hjälp av teamet, som går under namnet covidrehab-mottagning, för patienter som vårdats på sjukhus. Övriga ska få hjälp på sina vårdcentraler. Det är också läkare på vårdcentralerna som hanterar medicinska frågor och sjukskrivningar. 

– En kurator och arbetsterapeut har lärt mig att planera dagarna, och att jag behöver schemalägga vila. En dag som jag tränar kanske jag inte kan göra så mycket mer, säger Carina Lindahl. 

Markus Lavergren är en av fysioterapeuterna som ingår i teamet, och tillhandahåller verktyg och strategier för att hantera vardagen. 

– Det handlar mycket om att lära sig att anpassa sig till sin nya situation, säger han. 

undefined
Bodil Mattsson, Carina Lindahl och Markus Lavergren berättar om hur vården efter att ha haft covid-19 kan se ut.

På Carina Lindahls schema står också träning två gånger i veckan. En gång i bassängen och en gång i gymnastiksalen på Kullbergska. 

– All träning är individuell beroende på behov. Carina kör intervaller i bassängen för att få upp flås och uthållighet. I gymnastiksalen handlar det om att hitta styrka och balans, säger Markus Lavergren. 

Samtidigt som Carina Lindahl konstaterar att hon blivit väl omhändertagen får hon fortfarande flashbacks med medföljande ångest. 

– Då vibrerar hela kroppen av oro. 

Carina Lindahl fick, och tog, möjligheten att träffa sjuksköterskor på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning. De berättade allmänt hur det fungerade på avdelningen. 

– Normalt skriver de dagbok till personer som läggs i respirator. Det hann de inte med under corona. 

Att läsa sina journaler har varit ett sätt för Carina Lindahl att förstå vad hon har varit med om. 

– Jag har inga minnen av att jag varit rädd, men där står det att jag varit ledsen och orolig. Jag skulle vilja träffa dem som arbetade med mig för att bearbeta det jag varit med om. 

På uppdrag från iva-sjuksköterskor och -läkare på Nyköpings lasarett jobbar teamet också med en studie av patienter som legat i respirator på grund av covid-19. Två, sex och tolv månader efteråt följer de upp ett 20-tal patienter från Katrineholms kommun som vårdats i Nyköping. 

I januari började Carina Lindahl att arbeta. Först 25 procent, och sedan en tid tillbaka 50 procent. Det stora målet, som Carina Lindahl satte i det första mötet med teamet, är att under hösten vara tillbaka på hela sin 85-procentiga tjänst. 

– Det kanske inte är realistiskt. Fast hösten är lång, säger hon. 

Symptom på postcovid

Andfåddhet eller andningssvårigheter

Extrem trötthet, fysisk och mental

Feber eller feberkänsla

Neurologiska symtom, till exempel domningar

Förändrat lukt- och smaksinne 

Huvudvärk 

Hög vilopuls eller hjärtklappning 

Psykisk ohälsa, till exempel depression, ångest eller nedstämdhet 

Minnes- och koncentrationssvårigheter 

Mag- och tarmproblem 

Muskelsvaghet 

Smärta, till exempel bröstsmärta eller muskel- och ledvärk 

Sömnstörningar

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!