Felaktig knapptryckning gjorde negativt test positivt

Först var covid-testet positivt. Ett par timmar senare var det negativt. "Det var väldigt förvirrande", säger mamman till den drabbade sonen.

Först fick han besked om att provsvaret var positivt. Några timmar senare kom nya besked.

Först fick han besked om att provsvaret var positivt. Några timmar senare kom nya besked.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholm2021-05-20 20:58

Det var i söndags kväll som hennes vuxna son fick kraftig huvudvärk och kände sig allmänt sjuk. På måndagen bokade han tid för ett covid-test vid Kullbergska sjukhuset. Vid lunchtid i tisdags kom svaret. Provet var positivt.

Sonen kontaktade sin arbetsgivare och började höra av sig till människor han haft kontakt med de senaste dagarna för att berätta.

Ett par timmar senare fick han veta att provsvaret var negativt.

– Han blev jätteförvirrad och undrade vad som gäller.

Sonen blev uppringd av Unilabs och rekommenderad att boka tid för ett nytt test eftersom han fortfarande hade tydliga symptom av covid-19.

Varken mamman eller sonen har dock förstått vad det var som gjorde att han fick två olika provsvar.

Smittskyddsläkaren i Region Sörmland, Signar Mäkitalo, har inte hört talas om att det skulle ha förekommit några felaktiga provsvar under veckan.

– Det du berättar har inte återkopplats till mig. Smittskydd ska få kännedom om alla positiva provsvar. Ett felaktigt provsvar måste makuleras från våra register. Annars står det i systemet att man haft covid-19. 

Enligt Signar Mäkitalo finns det flera orsaker till att det kan råka bli fel.

– Det finns ingen undersökningsmetod som är hundraprocentig men det viktigaste är att man rättar till det så fort som möjligt, helst på en gång, säger han.

Han förstår att det kan vara jobbigt när ett svar blir falskt positivt eftersom det innebär att man kanske inte kan jobba och att de man bor med inte heller kan gå till jobbet. Men ur smittskyddssynpunkt menar han att det är värre om man får ett falskt negativt svar och springer ut och smittar andra.

– Ingetdera är bra, men det ger olika resultat, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Lotta Bodin, som är verksamhetschef på Unilabs på Mälarsjukhuset kan det, om provtagningen inte är helt korrekt utförd, vara problem med att tolka resultatet. I det specifika fallet analyserades provet om för att ge en samlad bedömning.

När resultatet sedan skulle skickas ut tryckte personal på fel knapp.

– Vi har ingen möjlighet att ångra en knapptryckning när svaret direkt når beställaren, därav telefonsamtalet, säger Lotta Bodin.

Mamman berättar att sonen blev stressad över varför det blev fel på just hans test.

– Man hör ju talas om alla mutationer, säger hon.

Hon har också testat sig, liksom de närmaste som sonen träffade i helgen.

– Så vi får se hur det här slutar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!