Fick fly – för att hon gjorde sitt jobb

Rowa Alkhatib arbetade som journalist i Syrien, men situationen blev till slut ohållbar. Efter många om och men har det forna nyhetsankaret hamnat i Sörmland.

Foto:

Katrineholm2015-09-20 12:47

Det märks att Rowa Alkhatib är van att berätta. Takterna från tiden som nyhetsankare i TV och nyhetsuppläsare i radio sitter i, men den här gången är det hennes egen historia som ska fram. Hon har levt och verkat i Syriens huvudstad Damaskus i nästan hela sitt liv men nu bor hon sedan ett år tillbaka i Katrineholm.

– Jag arbetade på Syrian TV, den officiella TV-kanalen i Syrien. Jag jobbade med politiska nyheter och var presentatör i TV. Men sedan kom revolutionen, berättar Rowa Alkhatib.

Hon upptäckte att hennes arbete blev mer och mer styrt.

– Nyheterna var inte professionellt gjorda och jag vill inte arbeta på det sättet. Man tog ställning och stöttade regimen.

Hon bytte jobb till presentatör för ekonominyheterna på samma kanal. Men krigets effekter spillde snart över även på ekonomiområdet.

– Regimen ville att vi skulle rapportera att allt var normalt. Att varorna var billiga, att affärerna var öppna, fast jag visste att det inte var sant.

Hon började leta efter en annan arbetsplats och hamnade på Russia today. I Syrien har den ryskbaserade kanalen fått kritik för att syssla med propaganda, men Alkhatib berättar att hon fick rapportera det hon ville på ett objektivt sätt.

– De gav mig friheten att sköta mitt arbete, men sa att jag fick ta ansvar för min egen säkerhet. De sa att det inte var deras problem att skydda mig.

Hon rapporterade om saker som hon såg. Om att syrierna var rädda och led. Att regeringsstyrkorna använde stridsflyg och placerade ut stridsvagnar på gatorna. Alkhatib berättar att det senare var något som regimen inte ville skulle komma ut vid den tidpunkten, i början av kriget.

Det som satte henne i en riktigt dålig position var just att hon försökte göra ett vanligt journalistiskt arbete. Att skildra vad som händer så objektivt som det går och att ge båda sidor en chans att komma till tals.

– Regimen gillade inte att jag lät någon annan version än deras komma ut. De meddelade mig om det på olika sätt, det är svårt att beskriva hur, men de lät mig förstå att de var missnöjda.

Alkhatib berättar om en röd linje som inte fick korsas, men som hon försökte ligga så nära som möjligt.

– Jag försökte hålla balansen, men ville samtidigt jobba professionellt. Andra journalister som gick för långt över den gränsen försvann.

– Samtidigt blev jag hotad av starka islamiska grupper som anklagade mig för att vara för regimen. De menade att jag var för president Assad eftersom jag arbetade för Russia today. De pratade om att de skulle spränga min bil och att de visste allt om mig. Jag blev rädd och undvek mitt hem under en månads tid.

Hon tog inte någons parti och kände sig därmed hotad från båda sidor. Sista tiden i Syrien var svår. Andra journalister dödades eller försvann.

– Hade jag stannat kvar hade jag varit död nu. Jag bestämde mig, tog biljetten i handen och reste till Turkiet.

Väl där började hon arbeta för en radiostation som heter Watan FM. En station som har syrianer som målgrupp och enligt Alkhatib tar ställning emot president Assad. Men det blev bara ett år i Turkiet. Hon gillade inte att hon som nyhetsläsare fick presentera nyheter som snarare var åsikter. Hon fick ett eget program, "the War times", som hon är stolt över.

– Det handlade bland annat om brotten mot mänskliga rättigheter som begås i Syrien, men det blev farligt även i Turkiet. Det är säkrare än i Syrien, men inte säkert. Det finns vissa grupper på Facebook där som inte gillade vad jag gjorde. De skrev till mig att de vet vem jag är och de störde mig.

Flykten till Europa blev som för så många andra syrianer. Trots rädslan tog hon till slut den farliga resan med en skranglig båt över Medelhavet, i Alkhatibs fall med Grekland som mål. Sedan ett år tillbaka bor hon i Katrineholmstrakten.

– Jag tycker om att ta del av nyheterna i Sverige och att det finns en pressfrihet. Att kunna lyfta problem och prata om dem gör samhället bättre. Bra journalistik gör nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om