Saffranskladdkaka 12 bitar
Ingredienser
100 g smör
0.5 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Smör till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.
(Recept: Ica)
Leilas franska kryddbröd (Pain d'épices)
Ingredienser:
1 dl honung
0.5 dl råsocker
1.5 dl vispgrädde
1 msk brödkryddor
1 tsk ingefära, malen
1 tsk kanel, malen
1 dl torkade aprikoser (hackade)
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt
Till formen: smör och mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Koka upp honung, råsocker, vispgrädde och kryddor. Häll över i en bunke och låt svalna.
Blanda ner övriga ingredienser.
Smörj en rund hålform och bröa den med krossade mandelspån. Häll i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 till 50 min. Använd provsticka, den ska inte vara kladdig.
Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och grädde.
(Recept från Leila Lindholms bok "A piece of cake").