Här hittar du recept för att laga Elliots goda bakverk

Oavsett om du bakar den smarriga saffranskladdkakan eller kryddiga julkakan, lär inte fikagästerna lämna kvar en smula.

Elliot valde att göra muffins istället för en hel saffranskladdkaka. En klick grädde blandad med hallon och lite fina dekorationer på gör det extra juligt.

Elliot valde att göra muffins istället för en hel saffranskladdkaka. En klick grädde blandad med hallon och lite fina dekorationer på gör det extra juligt.

Foto: Hanna Maxstad

Katrineholm2020-12-07 10:04

Saffranskladdkaka 12 bitar

Ingredienser

100 g smör

0.5 g saffran

100 g vit choklad

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl 

Smör till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.

(Recept: Ica)

Leilas franska kryddbröd (Pain d'épices)

Ingredienser:

1 dl honung

0.5 dl råsocker

1.5 dl vispgrädde

1 msk brödkryddor

1 tsk ingefära, malen

1 tsk kanel, malen

1 dl torkade aprikoser (hackade)

1 dl pumpakärnor

1 dl valnötter

2 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk flingsalt

Till formen: smör och mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.

Koka upp honung, råsocker, vispgrädde och kryddor. Häll över i en bunke och låt svalna.

Blanda ner övriga ingredienser. 

Smörj en rund hålform och bröa den med krossade mandelspån. Häll i smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 till 50 min. Använd provsticka, den ska inte vara kladdig.

Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och grädde.

(Recept från Leila Lindholms bok "A piece of cake").

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!