– Jag vill bara ha friheten att gå ut, den rättigheten vill jag ha, säger hon.
För snart två veckor sedan slutade trapphissen att fungera. Mindre driftstörningar inträffar ofta – för ofta – tycker Ewa Johansson. Den här gången är avbrottet längre.
– Jag bara väntar på att det ska ske en olycka, säger Johansson.
I trapphuset står ett antal rullatorer, det finns fler som är beroende av liften. En av dem är grannen Kristina Gustavsson som växlar mellan rullator och rullstol. Hon får hjälp av sin särbo att bära ned rullstolen för trappstegen.
– Han har ont i ryggen. Han svär över den där rullstolen, säger hon.
En gång stannade trapphissen mitt i trappan. Brandmännen fick lyfta både henne och rullstolen ut ur trapphissen efter flera timmars väntan. En annan gång fick grannen bära upp stolen.
För några dagar sedan trotsade Ewa Johansson trapporna för egen del, hon ville ut. Känna solen mot ansiktet. Det höll på att gå åt skogen direkt. Med två dåliga höfter och en allvarlig synskada utgör de ynka sex stegen skillnaden mellan frihet och fångenskap.
– Det gör jag inte om, konstaterar Ewa Johansson.
Det har blivit många samtal till hyresvärden Heimstaden. Till sist blev Ewa Johansson hänvisad till ett nummer på trapphusets anslagstavla. Omöjlig att läsa med en synskada, konstaterar hon trött. Hissföretaget har undersökt trapphissen, men menar att de inte kan göra något innan de fått en offert godkänd av kommunen. Det är den som har ansvar för trapphissen. Även I huset intill bråkar trapphissarna.
– Jag blir förtvivlad, kan man inte få ett ordentligt besked, undrar Ewa Johansson.
Enligt Susanna Kullman, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, ska anmälningen ha inkommit till rätt avdelning först under onsdagen. Offerten var godkänd redan nästa dag och problemet ska vara åtgärdat i början på veckan.
– Jag förstår att det här blir illa för dem som drabbas, naturligtvis. Vi försöker alltid avhjälpa problemen direkt, säger hon.
Trapphissarna installeras i regel för en persons räkning. När grannar och besökare nyttjar hissarna nyttjas de mer än tilltänkt, det händer också att de lastas för tungt. Det kan vara en orsak till de upprepade hisshaverierna, enligt Susanna Kullman.