Pandemin fick Lina Lindbladh att lämna Stockholm för ett lugnare liv på landsbygden utanför Katrineholm. Nu bor hon i Brenäs och drömmer om det perfekta torpet där hon kan odla och plantera.
– Sörmland har en av de bördigaste jordarna. Jag fastnade för området när jag hälsade på en nära vän som flyttat hit och det är dessutom ganska nära Stockholm. Jag har tjatat på vänner och familj om att jag vill flytta i 15 år, så det var på tiden, säger hon.
Lina Lindbladh är utbildad inredningsarkitekt och trädgårdsdesigner och arbetar nu återigen som egenföretagare efter många år som anställd. Hon komponerar rabatter, ritar trädgårdsmiljöer och inreder hem.
– Det viktigaste är att fundera över vad man ska ha trädgården eller rummet till och utgå från det. Både inne och ute ska man tänka på att skapa golv, väggar och tak. Utomhus kan tak handla om spaljéer, träd eller belysning. På en balkong kan det vara ett parasoll, en klätterväxt eller belysning, säger Lina Lindbladh.
En enkel regel hon använder är att återupprepa ett material, en färg eller en växt minst tre gånger för att skapa en röd tråd. Det kan handla om till exempel koppar som återkommer i krukor, handtag och ljusstakar. Eller växter som återupprepas flera gånger i samma rabatt eller på flera platser i trädgården.
– Många gör misstaget att köpa en växt av varje sort och plantera i för små planteringar längs kanterna i trädgården. Det blir lätt oharmoniskt. I stället ska man plantera stora sjok av varje växt och sedan återupprepa.
Ett annat vanligt misstag är att inte undersöka vilka växter som kommer att trivas. Växtzonen, jordtypen och påverkan av vind och sol är avgörande för vad man ska välja.
– Man kan göra ett jordprov genom att gräva en 50 centimeter djup grop och fylla den med vatten. Om vattnet blir stående 20-30 minuter så har man en kompakt lerjord. Man kan också blöta jorden och rulla korvar för att se hur den beter sig. Eller att blanda vatten och jord i en burk, skaka och låta den stå tills man ser hur den skiktar sig. Då ser man till exempel hur mycket sand det är.
Ibland träffar hon på kunder som har investerat i dyra plantor men planterat i helt fel jord. Rhododendron är ett exempel som inte trivs i lerjord utan behöver mer dränering i jord anpassad för växtsorten. Lindbladh uppmanar till att läsa på webbplatser om perenner eller fråga i trädgårdshandeln.
Ett annat tips är att börja med att göra iordning entrén till huset eller trädgården för att sätta tonen, gärna i en stil som passar till byggnaden. Till ett modernt hus passar till exempel prydnadsgräs, lavendel och thuja, medan ett gammalt torp harmoniserar med en trädgård med gammeldags rosor, blåklocka, pingstlilja och syren.
Att byta ut allt vartefter trender kommer och går är inget Lina Lindbladh förespråkar, eftersom konsumtion inte är särskilt klimatsmart. Hon lovordar i stället second hand, att plantera i gamla plåthinkar och sockerlådor och att byta växter med varandra. Plast är ett material som hon gärna undviker.
– Jag är lite emot trender. Men just nu har vi en fin trend och det är hållbarhet i trägården. Att inte använda gifter och att inreda så att djur och insekter trivs. Det är inne med blå och grå toner, och naturmaterial med mjuka former. Inne fungerar jute, lin och terrakotta.