Linnéa slår ett slag för tygblöjor – har börjat sy egna

Att tygblöjor luktar mer är en myt som Linnéa Aronsson gärna slår hål på. Nu bjuder hon till tygblöjeträff i Katrineholm.

Linnéa och Robin Aronsson med barnen Elias och Albin. Familjen använder tvättbara tygblöjor till barnen för att slippa slänga en massa plast i onödan. Nu bjuder Linnéa via Blöjupproret in till tygblöjeträff vid Djulös dansbana den 11 september.

Linnéa och Robin Aronsson med barnen Elias och Albin. Familjen använder tvättbara tygblöjor till barnen för att slippa slänga en massa plast i onödan. Nu bjuder Linnéa via Blöjupproret in till tygblöjeträff vid Djulös dansbana den 11 september.

Foto: Privat

Katrineholm2021-08-30 18:06

När Linnéa Aronssons förstfödda son var fyra månader ersatte hon engångsblöjorna med tygblöjor på dagtid, efter att ha inspirerats av en vän och en kollega. Hon började också med tidig babypotträning i anslutning till måltiderna, när de introducerades. 

– Jag visste ingenting om tygblöjor. Jag började med helt vanliga vikblöjor med ett skal utanför och sedan bytte jag till pocketblöjor. De ser ut som en vanlig blöja med en ficka inuti och de funkar jättebra, säger hon.

De använda blöjorna tvättas i tvättmaskinen, ungefär var tredje eller var fjärde dag hemma hos familjen. I väntan på tvätt läggs de använda blöjorna i en tvättkorg på altanen efter att bajset har sköljts av i toaletten. 

– Ligger de luftigt så blir det inte jättemycket doft. Många tror att det luktar jättemycket, men det gör det inte. Jag tycker att vanliga blöjor luktar värre, säger Linnéa Aronsson. 

För drygt ett år sedan föddes lillebror, och familjen bytte till formsydda blöjor som används tillsammans med en ullbyxa ovanpå, även på natten. Blöjorna innehåller ingen plast alls.

– Mycket av anledningen till att vi började med tygblöjor var att vi inte vill slänga så mycket och att minska användningen av plast. 

För att få fler att hänga på den klimatsmarta trenden är Linnéa Aronsson initiativtagare till en tygblöjeträff på dansbanan vid Djulö lördagen den 11 september. Liknande träffar anordnas i hela Sverige samma helg och arrangören bakom är föreningen Blöjupproret. Målgruppen är både noviser och de som redan är inbitna användare.

– Jag kommer att ta med blöjor att visa och andra får gärna göra likadant. Jag har även börjat sy egna tygblöjor, där jag återanvänt gamla handdukar och trikåtröjor. 

Responsen från omgivningen har varit till största delen positiv, även om engångsblöjorna ibland åker fram när det är dags för barnvakt. Engångsblöjor används också på semesterresor av praktiska skäl. Linnéa Aronsson har också fått bra respons från den nu snart treåriga sonens förskola.

Men det är inte bara miljön som gynnas av tygblöjeanvändning. Enligt Blöjupproret kostar engångsblöjor drygt 16 000 kronor under tre år, medan tygblöjor kan kosta allt från 600 till 5 900 kronor under samma period, beroende på vilken variant man väljer.

– Engångskostnaden blir större med tygblöjor, men på längre sikt så lönar det sig. Vi har mestadels köpt blöjor på andrahandsmarknaden. 

Tygblöja

När man använt blöjan lägger man den vanligtvis den i en hink utan vatten, låter stå högst tre dagar (då man fyller på med nya använda blöjor) och tvättar därefter.

Det räcker med 60 grader, men ibland kan de köras i 90 grader, för att man ska vara säker på att det blir helt rent. Att tvätta på 40 grader anses inte göra blöjorna helt rena. Tumling gör blöjorna mjukare men minskar miljövinsten.

Karta: Dansbanan vid Djulöbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!