På den rutinmässiga undersökningen upptäcktes Marja Hellströms bröstcancer.
– Utan mammografi hade den nog inte upptäckts, säger hon och pekar på att cancer för det mesta är en sjukdom som inte gör ont.
– Man ska gå på mammografi, absolut! Det är inget att tveka på. Det räddar liv. Och även unga kvinnor eller män som känner något i bröstet ska ta kontakt med sin vårdcentral och bli undersökta.
Sedan första diagnosen har Marja Hellström, 70, haft två återfall.
Nu jobbar hon tillsammans med Solveig Lundkvist och Elisabeth Larsson för bröstcancerföreningen Aurora för att få fler kvinnor med invandrarbakgrund att gå på mammografiundersökning. De har i flera år besökt bland annat SFI, Svenska för invandrare, för att sprida kunskap om bröst, sjukdomen och vikten av att undersöka sina bröst.
– Det finns ett stort mörkertal bland invandrarkvinnor som inte kommer på mammografiundersökningen, säger Marja Hellström, som tror att de informationsbroschyrer som nu finns på åtta olika språk och besöken på bland annat SFI-undersvisningen som gjorts kommer att öka antalet kvinnor med invandrarbakgrund som går på undersökning.
– Vi ser hur mycket frågor de har. I många länder pratar man inte om bröst, bröstcancer och mammografi, säger Marja Hellström och påpekar att även männen informeras för att öka kunskapen och ge information om att även män kan drabbas av bröstcancer.
Det faktum att undersökningen är gratis sedan årsskiftet tror Marja Hellström kommer att öka antalet kvinnor som kommer på undersökningen.
– Jag tror kostnaden har påverkat. Det låter inte mycket med 100 kronor, men för många är det mycket, säger Marja Hellström.