Myllymäkis nya lyxrestaurang får en Michelinstjärna

Stjärnkocken Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira i Stockholm har fått en rejäl kvalitetsstämpel – en stjärna i Michelinguiden.

"För teamet är det ett fint kvitto på att vi gör ett bra jobb", säger Tommy Myllymäki om Michelinstjärnan.

"För teamet är det ett fint kvitto på att vi gör ett bra jobb", säger Tommy Myllymäki om Michelinstjärnan.

Foto: Erik Simander/TT

Katrineholm2021-09-15 21:31

Tommy Myllymäki, född och uppvuxen i Katrineholm, driver också två restauranger i Katrineholmsområdet – Parken bar och bistro och Julita wärdshus. Men det är hans senaste satsning på restaurang Aira på Djurgården i Stockholm som nu uppmärksammas. Verksamheten öppnade i mars 2020, samtidigt som coronapandemin nådde Sverige.

– Det är klart att det har varit tuffare än vanligt men jag tycker trots allt att det fungerat bra, säger Tommy Myllymäki.

Det har det uppenbarligen gjort. Myllymäki svarar via mejl och beskriver Aira som en "modern fine dining"-restaurang. Byggnaden är arkitektritad av Jonas Bohlin och är byggd i betong, stål och glas. En huvudrätt kostar från 1 250 kronor och uppåt.

Nu tilldelas restaurangen en stjärna i den globala Michelinguiden, och är därmed en av 19 svenska restauranger som har en stjärna eller fler. Aira beskrivs som en idealisk plats att fly staden och att gästerna får gå igenom det öppna köket för att komma till borden.

– Det är fantastiskt roligt då jag aldrig tidigare har drivit denna typ av restaurang, säger Myllymäki och fortsätter:

– Jag hade lite på känn att detta skulle kunna hända. Jag tycker vi på Aira gör ett bra jobb dagligen. Men man vet aldrig så det var jättekul.

Han inledde sin kockbana på restaurangskolan Linden i Katrineholm och hade redan då siktet inställt på att bli Årets kock, en dröm som infriades 2007 och som var startskottet för en karriär som stjärnkock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!