Nior som ännu inte valt gymnasieprogram till hösten har ett nytt alternativ att överväga. Jobbgarantin efter slutförd utbildning torde vara kassaskåpssäker.
Det är Katrineholms tekniska college, KTC, som startar en ny inriktning och yrkesutgång. Från år 2 höstterminen 2022 ges eleverna möjlighet att specialisera sig inom larm- och säkerhetsteknik.
– Den här utbildningen kommer i helt rätt tid!
Det säger Robert Thuresson, vd på Teknikservice i Katrineholm. Det är från Teknikservice och andra lokala elföretag som initiativet till utbildningen kommer.
Initiativet är på sätt och vis en larmsignal. Installationsbranschen skriker efter arbetskraft, och behöver inom ett par år att behöva anställa upp emot 30 000 personer.
Men inte bara kompetenta elektriker behövs. Kundernas efterfrågan på larm- och säkerhetslösningar bara ökar – samtidigt som bristen på yrkesfolk är skriande.
– Branschen ser en dubblering inom säkerhet och larmteknik. Många av oss lokala elföretag jobbar med det i dag, säger Thuresson.
KTC:s samarbete med näringslivet bygger på att utforma yrkesutbildningarna efter medlemsföretagens framtida behov. Skolan och elföretagen började därför titta på förutsättningarna för en ny inriktning inom el.
Läraren Mats Carlsson Frölund gjorde en omvärldsanalys. Han fann att flera gymnasier antingen har börjat eller är på gång att utbilda framtidens specialister inom inbrotts- och brandlarm, passersystem och kameraövervakning.
– Det dröjer inte länge förrän försäkringsbolagen kommer att kräva att du ska ha larm, tror han.
El- och energiprogrammet planerar för åtta platser på Larm och säkerhet. Kurserna ska ge djupa kunskaper i installation av flera typer av larm- och säkerhetssystem, deras funktionalitet och risker. Funktionstolkning, felsökning och juridik kring larm ingår också.
– Ett utvecklingsområde vi har är att få fler tjejer att söka till el- och energi. Även branschen vill ha det. Den här inriktningen kan förhoppningsvis vara en öppning, säger programmets rektor David Rytter.
Satsningen innebär att skolan behöver nyrekrytera. Den skapar också andra ringar på vattnet, säger Rytter:
– Med detta gör vi ett omtag med utvecklingsprocessen för hela programmet, där vi satsar på att utveckla även elinriktningen i samarbete med bygg- och vvs-branscherna. Även automationsinriktningen får en utvecklingsresa.