Nyfikna kröp under polisens avspärrning: "Kan ge böter"

I samband med lördagens brand i Nävertorp spärrade polisen av ett område runt fastigheten med blåvita band. Men många valde att ignorera avspärrningen och kröp under banden. "Det är olagligt och kan vara farligt", säger polisen.

På måndagen var fortfarande ett större område runt det branddrabbade huset i Nävertorp avspärrat.

På måndagen var fortfarande ett större område runt det branddrabbade huset i Nävertorp avspärrat.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-11-08 16:28

Branden utbröt tidigt på morgonen i ett flerfamiljshus i Nävertorp. När branden var släckt spärrade polisen av ett område runt huset med blåvita plastband. Flera poliser stod utposterade för att kontrollera att avspärrningen följdes. Katrineholmspolisen publicerade också en vädjan på sociala medier under lördagen, om att respektera avspärrningarna. Men uppmaningen följdes inte av alla.

– Jag såg flera som lyfte avspärrningsbandet och gick fram för att se förödelsen. En kille fotograferade de utbrända balkongerna med sin telefon, innan polisen förklarade att han inte fick vistas inom det avspärrade området, säger tidningens reporter Stina Järperud, som var på plats på lördagsmorgonen och hade polisens tillåtelse att fotografera.

Att nyfikna närboende och förbipasserande inte respekterar polisens avspärrningsband är inte ovanligt. Det säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion öst.

undefined
Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst.

– Det är ett problem som vi haft i många år. Folk verkar tro att det är nån slags rekommendation. Det är ett missförstånd. Vi har lagstöd för att sätta upp avspärrningsband och man kan faktiskt bli bötfälld om man passerar dem.

Brottsrubriceringen är "överträdelse av myndighets bud" och regleras i Brottsbalkens sjuttonde kapitel. 

Polisen sätter upp avspärrningsband av flera orsaker. I första hand handlar det om att polisen ska kunna göra sitt jobb på platsen, exempelvis i form av att säkra bevis.

– Det är för att garantera rättssäkerheten. Ingen utomstående ska kunna komma in och ta bort eller lägga dit något som kan påverka utredningen, säger Thomas Agnevik. 

En annan orsak, är den personliga säkerheten.

– Det kan vara direkt farligt att passera. Vi sätter aldrig upp band utan anledning, men vi försöker också sätta upp dem klokt, så att vi lämnar entréer öppna och låter bli att dra banden runt parkerade bilar.

Thomas Agnevik tror att vissa blandar ihop polisens avspärrningsband med andra plastband i olika färger, som exempelvis idrottsföreningar sätter upp.

undefined
Polisen använder sig också av rödgula band när de kontrollerat ett fordon som står övergivet efter exempelvis en trafikolycka.

Förutom de blåvita banden, har polisen även rödgula band med texten "kontrollerat fordon" som de kan sätta upp på fordon som varit med om en trafikolycka eller övergivits.

– De banden signalerar att det inte handlar om en färsk olycka, säger Agnevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!