– Det är min mamma som lärt mig att laga thailändsk mat. Hon är jätteduktig, säger Pathitta Sanoh, 25, samtidigt som hon plockar fram en stor grön papaya, som är inslagen i tidningspapper.
Papayan har fått följa med i resväskan hem från Thailand, där Pathitta och hennes sambo Daniel Ringqvist, 28, var för ett par veckor sedan för att hälsa på Pathittas mamma och släkt.
– Det blev mycket thailändsk mat, säger hon.
Så blir det också hemma i Sverige. Ingredienserna till den köper de främst i asiatiska butiker.
– Det är viktigt med bra råvaror, som kryddor, såser och färska asiatiska grönsaker.
Lådor och skåp i lägenheten är fylld med allt från ris och nudlar till fisksås och torkade limeblad. Lime, chili och vitlök hör också till basingredienserna i Pathitta och Daniels kök.
– När man köper thailändsk mat i Sverige har den ofta fel smaksättning och så är den många gånger försvenskad, med morötter, paprika och broccoli, konstaterar Pathitta.
Två av flera rätter som förknippas med Thailand är röd curry och grön curry. Till röd curry serveras jasminris, biff eller fläskkött och friterat ägg. Till grön curry serveras risnudlar, kyckling eller fisk och kokt ägg.
Den här dagen ska Pathitta Sanoh laga grön curry med kyckling, som serveras med risnudlar och papayasallad.
Hon börjar med att koka upp kokosmjölk i en stekpanna, sedan rör hon ner grön currypasta i den. När det har kokat samman lägger hon den färdigstrimlade kycklingen direkt ner i kokosmjölken och häller på ett par matsked fisksås. Kort därefter sprider sig doften av thaimat i köket.
– Maten ska vara salt, sur, söt och stark på samma gång, säger hon.
Därför häller hon också ett par matskedar strösocker i pannan. Vidare häller hon i en burk med bambuskott och toppar med röd chili och thaibasilika. Rätten får koka ihop, sedan serverar hon den i skålar tillsammans med risnudlar.
– I Thailand köper man flera olika rätter och så delar man på dem med hela familjen, berättar Pathitta.
– Det är som att äta julbord hela tiden, säger Pathittas lillebror Charlie som hälsar på.
Därför serverar hon också en papayasallad. Hon börjar med dressingen. Den består av palmsocker, fisksås och lime.
Därefter krossar hon vitlök, chili och thailändska bönor i en mortel. I morteln varvar hon sedan den finstrimlad papaya med dressing. Salladen toppas med babyplommontomater, torkade räkor och nötter.