Som ett julbord av thailändska rätter hos Pathitta

Thailändsk mat ska vara söt, sur, salt och stark. Följ med Pathitta Sanoh in i hennes kök i Katrineholm, där hon lagar grön curry med kyckling som serveras med risnudlar och papayasallad.

Pathitta Sanoh lagar ofta och gärna thailändsk mat. "Men det händer även att vi lagar svensk och italiensk mat", säger hon.

Pathitta Sanoh lagar ofta och gärna thailändsk mat. "Men det händer även att vi lagar svensk och italiensk mat", säger hon.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-12-17 19:55

– Det är min mamma som lärt mig att laga thailändsk mat. Hon är jätteduktig, säger Pathitta Sanoh, 25, samtidigt som hon plockar fram en stor grön papaya, som är inslagen i tidningspapper.

undefined
Den papaya som man vanligtvis köper i den svenska matbutiken är mogen, gul och smakar sött. Men den som Pathitta har tagit med sig från Thailand är omogen, grön och inte det minsta söt.

Papayan har fått följa med i resväskan hem från Thailand, där Pathitta och hennes sambo Daniel Ringqvist, 28, var för ett par veckor sedan för att hälsa på Pathittas mamma och släkt.

– Det blev mycket thailändsk mat, säger hon.

undefined
Papayasalladen toppas med nötter och torkade räkor.

Så blir det också hemma i Sverige. Ingredienserna till den köper de främst i asiatiska butiker.

– Det är viktigt med bra råvaror, som kryddor, såser och färska asiatiska grönsaker.

undefined
Pathitta Sanoh och Daniel Ringqvist trivs i köket.

Lådor och skåp i lägenheten är fylld med allt från ris och nudlar till fisksås och torkade limeblad. Lime, chili och vitlök hör också till basingredienserna i Pathitta och Daniels kök.

– När man köper thailändsk mat i Sverige har den ofta fel smaksättning och så är den många gånger försvenskad, med morötter, paprika och broccoli, konstaterar Pathitta.

undefined
Pathitta Sanohs sambo Daniel har också fått lära sig att laga thailändsk mat.

Två av flera rätter som förknippas med Thailand är röd curry och grön curry. Till röd curry serveras jasminris, biff eller fläskkött och friterat ägg. Till grön curry serveras risnudlar, kyckling eller fisk och kokt ägg.

Den här dagen ska Pathitta Sanoh laga grön curry med kyckling, som serveras med risnudlar och papayasallad.

undefined
"En stor mortel är ett måste om man ska kunna laga riktig thailändsk mat", säger Pathitta Sanoh. Här har hon krossat vitlök, chili och bönor.

Hon börjar med att koka upp kokosmjölk i en stekpanna, sedan rör hon ner grön currypasta i den. När det har kokat samman lägger hon den färdigstrimlade kycklingen direkt ner i kokosmjölken och häller på ett par matsked fisksås. Kort därefter sprider sig doften av thaimat i köket.

– Maten ska vara salt, sur, söt och stark på samma gång, säger hon.

undefined
Kyckling i grön curry och risnudlar.

Därför häller hon också ett par matskedar strösocker i pannan. Vidare häller hon i en burk med bambuskott och toppar med röd chili och thaibasilika. Rätten får koka ihop, sedan serverar hon den i skålar tillsammans med risnudlar.

– I Thailand köper man flera olika rätter och så delar man på dem med hela familjen, berättar Pathitta.

– Det är som att äta julbord hela tiden, säger Pathittas lillebror Charlie som hälsar på.

undefined
Kycklingen läggs ner direkt i blandningen av kokosmjölk och grön curry.

Därför serverar hon också en papayasallad. Hon börjar med dressingen. Den består av palmsocker, fisksås och lime.

Därefter krossar hon vitlök, chili och thailändska bönor i en mortel. I morteln varvar hon sedan den finstrimlad papaya med dressing. Salladen toppas med babyplommontomater, torkade räkor och nötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!