Birgitta Rådbergs vän fast i ukrainska Charkiv

Katrineholmsbon Birgitta Rådberg, 70, är både orolig och upprörd. Hennes vän, en rysk konstnär som hon lärde känna för tre år sedan, är fast i den hårt krigshärjade staden Charkiv i nordöstra Ukraina. "Han är fullständigt mot Putins krig och jag hoppas bara att han och hans fru kan ta sig till säkerhet", säger den tidigare kommunpolitikern.

Birgitta Rådberg (lilla bilden) är både orolig och upprörd över händelseutvecklingen i Ukraina. Hon har en vän som befinner sig i landets näst största stad Charkiv och som har svårt att ta sig därifrån.

Birgitta Rådberg (lilla bilden) är både orolig och upprörd över händelseutvecklingen i Ukraina. Hon har en vän som befinner sig i landets näst största stad Charkiv och som har svårt att ta sig därifrån.

Foto: Marienko Andrew/TT/Privat

Katrineholm2022-03-03 19:12

På torsdagseftermiddagen fick Birgitta Rådberg ett filmklipp skickat till sig från sin ryske vän. 

– Den är tagen idag klockan 14.31. Han har filmat inne från sin lägenhet och man ser tydligt hur en inkommande projektil slår ner ett par hundra meter bort och bokstavligen ödelägger en hel byggnad. 

Tryckvågen från detonationen gör att Birgittas vän trillar omkull och strax därefter hörs dämpade men upprörda röster. 

– Det är fruktansvärt att titta på, men jag vet att han skickat filmen för att han vill visa vad som verkligen händer i Ukraina.

Birgitta Rådberg lärde känna konstnären under en vistelse i Norge 2019 och de har hållit kontakt sedan dess.

– Jag reste dit för att vara med på en konstnärskurs i måleri och han var där för att undervisa. Vi blev vänner och den sista tiden har vi hörts regelbundet.

Av säkerhetsskäl vill Birgitta Rådberg inte att vännens namn står med i tidningen. 

– Han är ryss, uppvuxen på Krim under Sovjettiden. Han är en känd konstnär med fru och en dotter som bor utomlands. Han har alltid bott i Ukraina och efter den ryska annekteringen av Krim 2014 flyttade paret till storstaden Charkiv.

Birgitta Rådberg känner sig hjälplös inför vännes utsatta läge och hade helst av allt hoppats att han hade lämnat landet medan tid ännu fanns.

– Jag vet att han beviljats visum till Norge, men nu kan det vara för sent. Tar de rutten genom Ryssland riskerar han att bli tvångsinkallad och det vore förödande. Han är fullständigt emot Putins invasion av Ukraina och för den uttalade uppfattningen kan man straffas hårt. Jag vet helt uppriktigt inte hur de ska klara sig och det gör mig väldigt oroad.

De senaste dagarna har Birgitta Rådberg märkt att telekommunikationen till Ukraina blivit sämre och hon har haft allt svårare att nå fram till sin vän i det krigshärjade landet.

– Det är förfärligt det som händer. Civilbefolkningen lider något så fruktansvärt och det känns inte som att vi kan göra något för dem. Hade jag inte varit så gammal så hade jag rest ner för att hjälpa till. Nu skulle jag bara vara i vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!