För tre år sedan listades Psykmissionen som Kents arvtagare av musiktidningen Gaffa. Kul i början tyckte Psykmissionen, men sedan har bandet försökt distansera sig från jämförelsen.
– Kent är Kent och det känns inte bekvämt att jämföras med dem. Dessutom har vi utvecklats mycket sedan dess, även om vi fortfarande har influenser från Kent, säger Amanda Englund, som spelar keyboard och står för bakgrundssång i bandet.
Psykmissionen, som bildades i Katrineholm men i dag har Norrköping som bas, har svårt för att identifiera sig med en genre.
– Önsketänkandet säger alltid punk, samtidigt som många skulle säga att vi inte är det. Men det är lite punkigt med influenser av rock och pop. Vi har inga krav på att det ska vara ett slags sound utan vi spelar lite utifrån vad vi vill, säger Albin Hermansson, lead-singer och gitarrist.
– Sen ska det väl mycket till för att vi skulle göra någon house-låt. Vi kommer alltid luta mer åt punkhållet, tillägger Amanda Englund.
Namnet “Psykmissionen” föll snyggt på tungan när bandet bildades 2014.
– Musiken har alltid någonting med människors psykiska hälsa att göra vare sig det är Celine Dion eller Joy Division som spelas. Det säger någonting om vem man är, säger Albin Hermansson.
Låtarna skrivs på både svenska och engelska utifrån vilket språk bandet känner klickar bäst med musiken.
– Det är väl mest jag som gör att vi skiftar i vilket språk vi använder. Om man har en viss tanke på något där man känner att det går bättre att formulera det på engelska så gör vi det. Och ibland är det svenska språket det bästa att använda. Jag tänker att jag använder det språk där jag kan vara som mest kreativ, säger Albin Hermansson.
– Vi skiter lite i reglerna där, tillägger Amanda Englund.
Texterna i låtarna speglar stunden man är i, enligt bandet.
– Det kan handla om en intressant bok man läst, eller bara någonting man sett på tv. Ett samtal eller människorna man har omkring sig och egna känslor, säger Albin Hermansson och fortsätter:
– Jag vill inte ha intetsägande texter. Det ska vara ett innehåll och jag jobbar på det hela tiden. Jag känner att man kan utvecklas inom skrivandet musikaliskt, och ser väldigt kritiskt på det mesta jag gör.
Innan pandemins utbrott repade Psykmissionen in många nya låtar.
– Skivan vi jobbar på har fått dra ut på tiden ganska mycket. Det är mycket som inte har kunnat spelas in nu för att vi inte får vara i studion längre. Vi får inte vara i vår replokal enligt rekommendationerna, säger Amanda Englund.
En vild blandning av punk, emo, rock och pop kan man förvänta sig av bandets nya album.
– Vi har lite småsaker som ska spelas in. Eftersom vi inte kan gå ut och spela, och visa upp plattan så kanske det inte gör så mycket om det tar en liten stund, säger Albin Hermansson.
Efter pandemins utbrott har bandet haft lite svårt att samla medlemmarna i samma lokal.
– Den här processen skiljer sig från många andra inspelningar, då kanske fler kan vara aktiva i processen. Men vi försöker klicka ihop våra resor, och samtidigt följa restriktionerna, säger Albin Hermansson.
– Vi hoppas att det nya albumet kommer ut första halvan av det här året, säger Amanda Englund.
Utanför musiken jobbar och pluggar medlemmarna i Psykmissionen.
– Vi tar oss genom livet och försöker leva i en pandemi, säger Amanda Englund.