I december i fjol skickade byggföretaget Sjötorps bygg in en bygglovsansökan för en mycket stor byggnad, ett par hundra meter från Ericsbergs slott. Fastighetsägare är Ericsbergs fideikommissaktiebolag.
Byggnaden kallas i ritningarna "Jaktcenter" och har bland annat två separata hissar, två vinkällare, vapenrum, hundrum och jaktrum, personalutrymmen, tolv sovrum, samtliga med egna badrum. Därtill ett 145 kvadratmeter stort allrum, samt en 89 kvadratmeter stor matsal. Byggarean är på 680 kvadratmeter och boarean sammanlagt 1 099 kvadratmeter.
Huset, samt ett 302 kvadratmeter stort fritidshus som man också söker bygglov för, föreslås i ansökan placeras cirka 220 meter från slottet och omkring 150 meter från Eriksbergssjöns strand.
I ansökan skriver Caroline Bonde, vd för Ericsberg, att syftet med jaktcentret är "att i bättre utsträckning än idag kunna nyttja vår mark till jakten som bedrivs på våra arealer. Jakten är en väldigt viktig näring, likväl som jordbruket, för gårdens kretslopp. Jakten är också nödvändig för att begränsa de skador på skog och gröda som viltet åsamkar".
Enligt uppgifter till tidningen planeras fritidshuset åt den norske företagaren och miljardären Kjell Inge Røkke, som tidningen tidigare skrivit om i samband med hans jaktresor till Ericsberg. Enligt tidningens källor ska någon form av arrendeavtal upprättas med norrmannen. Det stora jaktcentret, uppger källorna, är tänkt åt Røkkes gästande jaktsällskap.
När tidningen frågar informationschefen Atle Kigen på företaget Aker, där Røkke är majoritetsägare, svarar han:
"Akers huvudägare ser på olika möjligheter att bedriva jakt i Sverige. Om något av detta materialiserar sig får tiden utvisa".
De två ansökningarna är dock inte de första som skickas in.
Under vårvintern i fjol ansökte Sjötorps bygg om bygglov för en ännu större villa, med tänkt placering 235 meter från Ericsbergs barockslott från 1600-talet, som sedan 1965 är byggnadsminne. Villan skulle få 1 042 kvadratmeter byggarea, att jämföra med slottets byggarea på 926 kvadratmeter. Byggarea är det mått som visar hur mycket tomtmark en byggnad tar upp i marknivå och är inte samma mått som boarean.
I den första bygglovsansökan bestod huset av bland annat "troférum" kombinerat med bar, stort gym och relaxavdelning med två bastur, jaktrum med "vaskeri" (tvättstuga på norska), platsbyggt vinskåp – med större bredd än hela köket – och ett stort älghorn över eldstaden. I huset skulle också sju sovrum med egna badrum rymmas. Ytterfasaden mot sjön skulle bli sju meter hög, plus skorsten, och drygt 34 meter lång. Utomhus skulle norskt Oppdalsskiffer täcka marken vid uteplatsen.
Planerna på jaktvillan stötte dock på patrull. I en antikvarisk konsekvensbeskrivning utförd av arkitektfirman Wilund konstaterades att byggnaden "utgör en stor volym som utan tvekan kommer att påverka slottsmiljön. Byggnaden är väl synlig från stora delar av det område som utgör byggnadsminnesområde och den ligger mitt i värdekärnan för riksintresset. Det är uppenbart att en 250 kvadratmeter stor svart fasad med mer än 100 kvadratmeter glasyta kommer att påverka miljön".
Remissinstansen Sörmlands museum avrådde starkt från att bygglovet skulle beviljas. Länsstyrelsen, som normalt inte yttrar sig om bygglov inom riksintresseområden, gjorde ett undantag på grund av områdets kulturhistoriska värden och skrev: "den föreslagna byggnaden riskerar att påtagligt skada riksintresset för kulturmiljö Ericsberg och dess uttryck".
– Absolut ska man vara extra försiktig i en sådan anläggning, som är en av Sveriges bäst bevarade barockanläggningar. Det är inte för inte som det är byggnadsminne, säger Anton Berglund, bebyggelseantikvarie vid Sörmlands museum.
Man får tillföra nya byggnader i miljön, fortsätter han.
– Men det måste göras otroligt noggrant och anpassat till miljön. Jag har inte sett de nya ritningarna, men vi tyckte inte att den första var anpassad till miljön. Den var väldigt stor och påverkade upplevelsen. Anpassad utformning är inte liktydigt med att det ska se gammalt ut. Men det med nockhöjd, kulörer och material är viktigt.
Katrineholms kommun avslog bygglovsansökan, som nu alltså ersatts med ansökningar om bygglov för dels jaktcentret, dels fritidshuset.