Många lustgaspatroner vittnar om missbruk bland unga

På en grusplan mittemot Nävertorpsskolans gymnastiksal, strax nedanför Nävertorpsskolan, låg i helgen mängder av lustgaspatroner, samt tomkartonger till patronerna.

Lustgaspatroner hittas slängda på marken. Kommunpolisen Johnny Onbiner ser risker med missbruket, som tycks gå i vågor i trakten.

Lustgaspatroner hittas slängda på marken. Kommunpolisen Johnny Onbiner ser risker med missbruket, som tycks gå i vågor i trakten.

Foto: Fredrik Sandberg, Andreas Lindhe, Stina Järperud

Katrineholm2021-05-31 17:03

Lustgasen köps legalt, eftersom de används till gräddsifoner för att producera skumgrädde. Men det är sannolikt ingen som har tillverkat skumgrädde i stor skala på parkeringen, utan gasen inhaleras för ett tillfälligt rus. 

– Det dyker upp en period, sedan försvinner det. Främst är det ungdomar som håller på med det, det vet vi med anledning av att vi gör fynden där vi vet att ungdomar har träffats. Men även unga vuxna använder lustgas, säger kommunpolis Johnny Onbiner. 

Lustgasanvändningen verkar alltså dels vara sporadisk, men också ganska lokal. 

– Det verkar vara en liten bubbla i vårt närområde. Vi har gjort fynden i Katrineholm, Flen, Vingåker, men kollegor i andra kommuner verkar inte ha upplevt det. Men jag vet att man haft mycket lustgas i Umeå. 

Jonny Onbiner ser främst risker om ungdomar inhalerar lustgas och kombinerar med alkohol, när förmågan att bedöma läget redan är försämrad och grupptrycket kan påverka i negativ riktning. 

Lustgas används helt legalt på exempelvis förlossningar, som smärtlindring. 

– Men då är det kontrollerat och i blandning med luft. Skulle man svimma på sjukhus får man hjälp, svimmar man på en p-plats får man inte mycket hjälp.

Den akuta risken med lustgas är att man inte får i sig tillräckligt med luft. 

– Då kan man bli kvävd. Men det är extremt ovanligt, eftersom man svimmar utan tillräckligt med luft och har man svimmat får man i sig luft igen. Det finns beskrivet fall där personer dött av lustgas, men då har de haft en plastpåse över huvudet för att bara andas lustgas. Men det är betydligt fler som dör av akut alkoholförgiftning än av akut lustgasförgiftning, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare och specialist i anestesi och intensivvård vid Giftinformationscentralen.

Den mer långsiktiga faran med lustgas är domningar och förlamningar, som kan vara permanenta. 

– Om man använder det ofta eller mycket kan det hända. Det finns de som drar i sig 200-300 av de här patronerna dagligen. Då slår man ut vitaminet B12 i kroppen och kan få både nervskador och blodbrist. Lustgas är inte den värsta drogen, men den är inte ofarlig. Problemet är att den är tillgänglig och säljs lagligt. Det finns folk som sitter varje dag med det, eller flera gånger i veckan, berättar Johanna Nordmark Grass. 

Karta: Nävertorpsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!