Träffa polishusets gulligaste medarbetare – valpen Åke

Han har sannolikt störst öron av alla i polishuset och är polisens nyaste och gulligaste medarbetare. Valpen Åke tränar till tjänstehund.

Johanna Wärn är hundförare hos polisen. Hon har sedan tidigare tjänstehunden Zimba med sig i det dagliga arbetet och har nu också valpen Åke att lära upp.

Johanna Wärn är hundförare hos polisen. Hon har sedan tidigare tjänstehunden Zimba med sig i det dagliga arbetet och har nu också valpen Åke att lära upp.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholm2021-08-22 04:45

När tidningen träffar honom på polishusets gård är det eftermiddag och egentligen dags för valpar att sova middag. Men Katrineholmspolisens gulligaste medarbetare, valpen Åke, är glad och pigg. Han gräver i en blomkruka, leker med sin tvättbjörn, stjäl träbiten som används som dörrstopp och försöker öppna en matlåda som en tvåbent kollega råkat ställa ifrån sig.

– Han måste få vara valp, men han är med mig i jobbet hela tiden. När min ordinarie tjänstehund är klar med sitt uppdrag tar jag med Åke, så att han också får gå igenom byggnaden eller vad vi har gjort, säger hundföraren Johanna Wärn.

Schäfervalpen Åke, Mi Jos Åke som är hans kennelnamn, fyller elva veckor i helgen och bor hemma hos hundföraren. Det betyder nedrivna gardiner och stulen toalettborste, sådant som andra valpägare nog känner igen. Men redan nu har träningen till tjänstehund påbörjats. Johanna Wärn och Åke tränar vardagslydnad och Åke får prova på att spåra.

undefined
Mi Jos Åke tränar för att bli tjänstehund hos polisen. Men det är mycket lek och bus också. "Han måste få vara valp", säger hundföraren Johanna Wärn.

– Vi lägger grunden i spår, i skog, grus och gräs. Han älskar att spåra. Det är så roligt, det älskar jag också.

När Åke är ett år gammal ska hans lämplighet testas. Tidigare gjordes testet när valparna var 18 månader gamla.

– Då ska alla kvaliteter inventeras. Det är en speciell bana som hunden får gå, där man kollar allt från om hunden är social, nyfiken, om den har "kamp", att den kämpar på och fortsätter. Man kanske gömmer något som hunden får leta efter i flera minuter. Så är det ju i skarpt läge, det tar tid att leta.

Att hunden fungerar i olika miljöer är mycket viktigt.

– Att den klarar av att jobba i mörker, där det är högljutt eller trångt, kanske vasst att gå.

En hund som är omogen, men har potential, kan få göra om testet vid 18 månader.

undefined
Hundförare Johanna Wärn med valpen Åke.

För den godkända tjänstehunden, patrullhunden, är det allra viktigaste att rädda liv, säger Johanna Wärn.

– Hitta försvunna, eller personer med livsleda. De ska kunna spåra människor, hjälpa till vid brottsplatsundersökningar, då ska hunden säkra bevis. Vid ett inbrott kanske det kan vara att hitta målsägarens gods, eller hitta något som gärningspersonen tappat, som en fimp.

Patrullhunden ska också kunna skydda antingen hundföraren eller andra den blivit tillsagd att skydda. Den ska också kunna assistera vid gripanden. Efter grundutbildningen kan hunden tilläggsdresseras, exempelvis till att kunna söka efter vapen eller narkotika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!