Tidningen har tidigare berättat om avloppsvattnets väg på reningsverket Rosenholm. Det här är historien om kretsloppets andra halva, den om vattnet vi dricker.
Delar av vattnets väg är höljt i dunkel. Dricksvattnet räknas nämligen som en samhällsviktig tjänst och skyddas av sekretess för att vi ska slippa uppleva en vardag utan kranvatten. Det har Helen Sylvefjord, områdeschef för kommunikation och kundservice vid Sörmlands vatten, redan provat under 24 timmar. Hon rekommenderar det inte. Inget kaffe och omöjligt att spola i toaletten, berättar hon
Processen är däremot offentlig. Vattnet pumpas från en vattentäckt, upp på en grusås. Därifrån sipprar vattnet långsamt genom sandbädden, ned i åsen. Efter tre månader har alla mikroorganismer avlägsnats. Vattnet har förvandlats till konstgjort grundvatten när det slutligen når bolagets brunnar och pumpas vidare till vattenverket.
Innan den nya reningsanläggningen byggdes för tolv år sedan tog samma process bara tre dagar. Det märktes på kvalitén. Vattnet är både bättre och renare idag.
– Vi har tur som har en så fin ås, konstaterar Sylvefjord.
Kranvattnet i Flen och Katrineholm passerar genom systemet på Rosenholm. Bristen på åsar är en av anledningarna till att Flen inte har något eget system. Bettna, Malmköping och Vadsbro har däremot egna vattenverk som nyttjar naturligt grundvatten.
På Vattenverket behandlas vattnet med uv-ljus som eliminerar bakterier och virus. Därefter tillförs kemikalier i vattnet som slutligen ph-regleras. Det gör gott för de 800 kilometer långa ledningarna som bär vattnet till vattentornen där det mellanlandar innan det når kranen. Vattnets resa från vattenverket till nätets ytterkant kan ta flera dagar.
Anläggningen i Katrineholm genererar 13 miljoner liter vatten om dagen, det motsvarar ungefär 65 tusen badkar fyllda till brädden. Ändå räknas varje droppe. Det är lätt att ta det för givet – kranvattnet. I synnerhet när allt fungerar som det ska. När det inte gör det växer oron som snabbt genererar samtal till Sörmlands vatten. Det blir en tankeställare, tror Sylvefjord.
– Vi är bortskämda. En droppande kran är väl inget, så tänker många, men det blir mängder. Sätt ett litermått under en droppande kran och se hur fort det fylls upp, uppmanar Helen Sylvefjord.