Aptit på närodlat i helgen

Aptitrundan lockade folk ut på den sörmländska landsbygden i helgen.

Foto: Peter Alexis

Kleva2019-09-15 20:17

Vid Peterslunds ekoodling i Kleva utanför Björnlunda har det dukats upp med buffé. Samtidigt säljs det nyskördade grönsaker i några marknadsstånd på gårdsplanen. Ekoodlingen är en av alla lokala matproducenter som öppnat upp för helgens Aptitrunda.

– Vi är nog drygt 60 olika ställen som deltar. Jag tycker att det är roligt att ha öppet och visa upp vad vi sysslar med. Det går ju att komma hit annars också, men nu är det mer samlat och vi har tid att prata med folk, säger Malin Schreiber som driver Peterslunds ekoodling tillsammans med Martin Burkett.

Vi har satt oss i växthuset där tomaterna håller på att mogna. För dagen fungerar det även som matsal för de som äter väljer att äta sin lunch här. Malin Schreiber berättar att tanken med Aptitrundan är att sätta sörmländska småproducenter på kartan. Allt från odlingar till caféer och restauranger som håller på med sörmländska råvaror.

– Det är ett event där vi firar maten, lyfter värdet av den. Som en skördefest nu i september när det finns som mest grönsaker. Det kan vara viktigt nu när folk är så stressade, att ta sig tid och skämma bort sig själva, säger hon.

Det är nionde året i rad som Sörmlands matkluster arrangerar Aptitrundan. Förra året hade arrangemanget totalt cirka 35 000 besökare enligt Sörmlands matkluster.

Deltagare i Östra Sörmland var allt från Nils Oscar bryggeri till Vrena grönt och Onsberga gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om