Industrin oförändrad trots konjunkturen

Trots ett svårare världsmarknadsläge och en svagare konjunktur eftersöks fortfarande personal till industrin i Sörmland.

På Vrena mekaniska verkstad gör man skruvar av det lite större slaget, upp till 13 meter har man kapacitet till.

På Vrena mekaniska verkstad gör man skruvar av det lite större slaget, upp till 13 meter har man kapacitet till.

Foto: Linus Nilsson

Kollektivavtal2019-10-24 18:05

På Vrena mekaniska verkstad, i Bettna, har de 60-talet anställda hunnit jobba ett par timmar av sitt skift. Hans-Erik Olsson, vd på företaget, beskriver företaget som en legotillverkare som tillverkar enligt kunders specifikation. För de anställda på den mekaniska verkstaden och drygt 2,8 miljoner andra arbetare ska löneutvecklingen i Sverige bestämmas. Industrin och fackförbundet IF Metall har historiskt varit det fackförbund som satt lönebilden under tidigare avtalsperioder och de 500 kollektivavtal som upprättas. 

Enligt Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv i Södermanland, anser att man behöver gå försiktigt fram när man går in i förhandlingar om de nya avtalen då svenska företag fortsätt behöver vara konkurrenskraftiga. 

– Under flera år har reallönerna i Sverige ökat och det har man kunnat motivera med produktivitetsökningar men dessa har sedan nollnoll-talet fallit samtidigt som det är lättare att både producera och transportera över hela världen idag, säger han. 

Sörmland är den region som exporterar fjärde mest i Sverige och exportsektorn står för drygt 30 procent av jobben.

På Stafsjö Valves AB har i och med den långa högkonjunkturen haft ett par goda år och håller det i sig räknar företaget med att ha en omsättning på 300 miljoner om fem år. Företaget jobbar både med produktutveckling och produktion av olika typer av ventiler. 

– I dagsläget har vi sju pågående rekryteringar så för vår del har inte konjunkturläget märkts av ännu, säger Maria Persson, vd för företaget. 

Lite andra tongångar hörs det från Vrena mekaniska verkstad där man är mer beroende av kundernas ordrar och inte utvecklar egna produkter. Men även här märker företaget av att det saknas personal med rätt kompetens. 

– Vi behöver personal med teknisk kompetens och är beroende av att det finns elever på industri- och teknikprogrammen vid gymnasiet, säger Hans-Erik Olsson. 

De båda företagen efterfrågar modeller för att kunna belöna medarbetare som driver på för en produktivitetsutveckling i löneavtalen och hoppas med det kunna locka kompetens till företagen. 

– Sedan behöver vi bli bättre på att profilera oss och visa att industrijobben inte är så smutsiga som folk föreställer sig. Vi behöver ändra bilden där akademikerjobben ses som de fina. För det finns många tjänster inom industrin där du tjänar bra, säger Maria Pettersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!